Una dintre cele mai importante clădiri istorice din Bucureşti, construită în urmă cu un secol de celebra familie Bragadiru, este râvnită de trei companii străine. Planurile lor vizează transformarea fostului palat în piesa centrală a unui amplu complex imobiliar. Cumpărătorul va fi anunţat cel târziu în luna martie a anului viitor.Cei opt moştenitori ai familiei Bragadiru, care au revendicat şi au reuşit să obţină, alături de palatul cu acelaşi nume din vecinătatea Casei
Una dintre cele mai importante clădiri istorice din Bucureşti, construită în urmă cu un secol de celebra familie Bragadiru, este râvnită de trei companii străine. Planurile lor vizează transformarea fostului palat în piesa centrală a unui amplu complex imobiliar. Cumpărătorul va fi anunţat cel târziu în luna martie a anului viitor.
Cei opt moştenitori ai familiei Bragadiru, care au revendicat şi au reuşit să obţină, alături de palatul cu acelaşi nume din vecinătatea Casei Poporului din Bucureşti, şi imobilele Scala şi Ciclop de pe Bulevardul Magheru, au convenit că cea mai bună modalitate de a administra clădirile pe care le au în România este să angajeze o companie specializată. Când au preluat responsabilităţile legate de Palatul Bragadiru, cei de la Construct Finance Consulting au constatat că încasările pe care le are imobilul din reuniunile şi nunţile organizate în incinta lui abia reuşesc să acopere costurile cu căldura, care depăşesc 5.000 de euro pe lună. „Clădirea trebuie încălzită în lunile friguroase, pentru că altfel s-ar deteriora o parte din ornamente. Palatul nu trăieşte din evenimentele care se fac aici“, explică John Vartolomei, managing partner la Construct Finance Consulting. Imobilul are trei corpuri, dintre care doar unul este funcţional. Pentru renovarea celorlalte este nevoie de investiţii de circa cinci milioane de euro. Din acest motiv, proprietarii imobilului au decis că cea mai bună variantă este să îl scoată la vânzare în luna martie a acestui an.
Cu 10.000 de metri pătraţi construiţi şi, mai ales, cu un teren aferent de 12.000 de metri pătraţi, Palatul Bragadiru a atras zeci de oferte. „Am avut circa 30 de oferte de cumpărare, toate de la investitori străini. Am început discuţii mai amănunţite cu 12, iar dintre aceştia am ales trei companii. Suntem în due diligence cu o firmă canadiană, una italiană şi alta israeliană, deja prezentă pe piaţa hotelieră românească“, explică Vartolomei. Potrivit unor surse din piaţă, printre cei interesaţi de acest imobil s-au numărat două fonduri de investiţii austriece şi doi mari dezvoltatori imobiliari israelieni. Tranzacţia de vânzare a palatului, estimată de administrator la o valoare cuprinsă între 26 şi 30 de milioane de euro, ar putea fi semnată până în luna martie.
Cel care va achiziţiona clădirea nu va avea voie să o demoleze, deoarece este declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Alături de imobilul şi terenul aferent, viitorul cumpărător va dezvolta o investiţie după un proiect aflat în curs de autorizare. Acesta prevede reabilitarea clădirii, construirea de spaţii comerciale la parter şi amenajarea de spaţii de birouri în locul camerelor de la etaje. Pe terenul liber se va construi un imobil de birouri şi un hotel de cinci stele, care va avea peste 150 de camere. John Vartolomei spune că cei trei investitori discută cu mai multe lanţuri hoteliere de lux pentru a obţine o franciză pentru viitorul hotel. Printre numele vehiculate se află branduri celebre precum Kempinski, Four Seasons sau Mövenpick.
Proiectul prevede şi construcţia a 350 de apartamente cu suprafeţe cuprinse între 150 şi 200 de metri pătraţi, care vor fi vândute la preţul de 1.500 de euro metrul pătrat (plus TVA). Alături de acestea, se va ridica şi un apart-hotel (specializat în închirierea camerelor pentru o perioadă mai lungă de timp). Destinat în principal parlamentarilor europeni care vin în România, acesta va fi operat de un lanţ hotelier diferit de cele cu care se poartă negocieri pentru primul hotel.
Lucrările de construcţie vor începe cel târziu în vară şi vor fi încheiate în maximum doi ani. Valoarea totală a investiţiei în întregul proiect va depăşi 150 de milioane de euro.
La concurenţă cu Palatul Bragadiru
În portofoliul Regiei Autonome a AdministrĂrii Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) se află Palatul Foişor din Sinaia şi Snagov din Bucureşti. Palatul Foişor este revendicat de către Regele Mihai şi este, în prezent, în curs de retrocedare.
Situat la 20 de kilometri de Bucureşti, Palatul Ştirbei din Buftea a fost retrocedat moştenitorilor acestei familii. Palatul, care a fost construit în anul 1864 şi are o suprafaţă de 2.400 de metri pătraţi, beneficiază şi de un parc întins pe 24 de hectare.
Palatul Snagov de la Buftea, aflat în patrimoniul RA-APPS, nu a fost revendicat până în prezent. Acesta este folosit ca centru de conferinţe şi pentru întâlnirile de protocol între diverşi reprezentanţi ai guvernului şi delegaţii străine. Nu sunt puţine protocoalele sau actele oficiale pe care oamenii politici le-au semnat aici, motiv pentru care unele chiar au împrumutat denumirea locului.