Desktopurile deţin supremaţia vânzărilor pe piaţa din România, dar laptopurile câştigă din ce în ce mai mult teren, mobilitatea pe care o oferă fiind foarte mult apreciată, mai ales de către oamenii de afaceri.
Potrivit lui Jiri Rizek, CEO Flamingo International, vânzarea computerelor portabile a crescut foarte puternic în ultimii ani. „Piaţa acestora aproape acoperă jumătate din vânzarea de computere, adică 50% din totalul de sisteme comercializate. Acest fapt se datorează preţurilor din ce în ce mai mici ale laptopurilor, care concurează cu preţurile sistemelor de birou“, spune Rizek. Conform unor studii realizate de IDC, Fujitsu Siemens Computers România se află pe primul loc în topul vânzărilor de laptopuri. Pentru anul fiscal 2006 – 2007, valoarea vânzărilor s-a ridicat la aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit directorului de PR şi marketing al Fujitsu Siemens Computers, Ileana Stroe. În ultimul trimestru din 2006, Lenovo a înregistrat o creştere a vânzărilor de 60 de procente în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2005. „Cererea sporită pentru sisteme de tip notebook este un semn vizibil că piaţa din România este în curs de maturizare“, afirmă Aurel Neţin, country general manager Lenovo România.
Laptopurile clasice sunt preferatele clienţilor români, modele precum Amilo Pro V3515 (cu procesor Intel Celeron) şi Amilo Pro V3505 (Intel Core Duo), de la Fujitsu Siemens Computers, Lenovo ThinkPad X60 sau Sony Vaio fiind unele dintre cel mai bine vândute. Inovaţiile în materie de PC-uri portabile încep însă să fie lansate, printre acestea numărându-se Flybook V33i, distribuit în România de Asesoft. Dotat cu ecran rotativ senzitiv, similar unui tablet PC, cu un slot pentru card GSM, Bluetooth şi un hard disk de 40 GB, Flybook poate fi folosit pentru orice activitate, de la accesarea internetului până la efectuarea de apeluri telefonice, având o autonomie de trei ore.
Un alt dispozitiv „bun la tot“ este şi Ultra Mobile PC, un proiect iniţiat de Microsoft în colaborare cu diverşi producători de hardware, precum Asus şi Samsung. Dimensiunile reduse sunt principalul avantaj al acestui format, ecranul senzitiv având doar şapte inci, iar aparatul fiind dotat cu conexiuni WiFi şi Bluetooth.
Desktop vs laptop
În urmă cu câţiva ani, singurul avantaj al laptopurilor era mobilitatea, PC-urile desktop fiind mult mai puternice. „Ca funcţionalitate, un laptop are, la ora actuală, dezavantaje minime în faţa unui sistem PC. Pentru un gamer, de exemplu, ar putea fi considerate dezavantaje ecranul şi tastatura de dimensiuni mai reduse, ca şi plăcile video dedicate sectorului de gaming“, mult mai mari decât cele cu care sunt echipate notebookurile, explică Jiri Rizek, adăugând că, la nivel de viteză a procesorului, memorie şi spaţiu de stocare, laptopurile au ţinut mereu pasul cu PC-urile.
Laptopurile rămân în continuare instrumentele preferate ale oamenilor de afaceri, datorită posibilităţii de a se conecta la internet oriunde s-ar afla – una dintre vechile probleme, durata de viaţă a bateriei, fiind aproape rezolvată. „Cele mai noi modele de notebookuri înglobează tehnologii care permit economisirea energiei şi prelungirea perioadei de viaţă a bateriei până la 11 ore. La anumite modele, performanţele bateriei ajung să fie îmbunătăţite cu până la 37%“, spune Aurel Neţin. „Pe de altă parte, desktopurile au un preţ mai accesibil, oferă posibilităţi variate de îmbunătăţire şi sunt livrate în mai multe configuraţii hardware, adaptate diverselor modele de utilizare existente la ora actuală.“
Desktopuri la cura de frumuseţe
Pe de altă parte, desktopurile, odinioară nişte echipamente de birou destul de masive, au devenit între timp mai mici şi, în acelaşi timp, nişte obiecte stilizate, o tendinţă iniţiată şi suţinută, de ani buni, de Apple. De pildă, seria de desktopuri Vaio, produsă de Sony (numele este împărtăşit şi de laptopurile companiei japoneze) concurează, în ceea ce priveşte designul şi funcţionalitatea, cu iMac-ul celor de la Apple. Vaio LS1, de pildă, este un computer destinat în special entertainmentului; în esenţă, este un ecran LCD lat (widescreen), care poate fi folosit, prin intermediul TV tunerului integrat, şi ca televizor. Ca şi la iMac, computerul propriu-zis este integrat în aceeaşi carcasă cu monitorul, iar cablurile sunt ascunse în spate. Mai mult, desktopul Vaio poate înregistra emisiunile dumneavoastră preferate direct după semnalul recepţionat prin cablul coaxial, stocând fişierul pe un DVD.
De cealaltă parte, Apple face de multă vreme acelaşi lucru: construieşte desktopuri foarte elegante, destinate fie utilizatorilor obişnuiţi (precum seria iMac, al cărei design e foarte apropiat de liniile geometrice şi simplitatea iPod-ului), fie profesioniştilor – situaţie în care aspectul cade pe planul secund (fără a fi totuşi ignorat complet), în favoarea performanţelor. G5, un calculator celebru printre profesioniştii procesării grafice, arată ca un PC banal, în afara carcasei stilizate argintii. Înăuntru însă, inginerii de la Apple au pus unul dintre cele mai puternice sisteme existente pe piaţă. De exemplu, un G5 poate accepta până la patru hard discuri, iar memoria RAM este expandabilă până la 16 GB!
Faţă în faţă cu o competiţie în creştere, unii producători de desktopuri mizează fie pe aspect, în ceea ce priveşte produsele adresate segmentului de consumatori obişnuiţi, fie pe performanţă şi configuraţii uneori extrem de specializate, pentru pasionaţi şi/sau profesionişti. Astfel, tot Sony mai produce seria Digital Living System, un hibrid între un PC şi un echipament multimedia, care poate reda conţinut video de înaltă definiţie, poate înregistra pe DVD, citeşte majoritatea formatelor de medii optice existente, inclusiv Blu-ray, are TV tuner, antenă wireless, telecomandă şi, desigur, o tastatură tot wireless. Pe scurt, e un „all-in-one“ pentru aplicaţii multimedia, cu un preţ pe măsură: 3.300 de dolari. Bătălia dintre laptopuri şi desktopuri se duce acum pe terenul designului şi al configuraţiilor adaptate cerinţelor specifice ale utilizatorilor.
Alte firme au preferat să producă nişte computere portabile hibride, derivate din vechile palmtopuri. (Apropo, un smart phone cu tastatură QWERTY mai este doar un simplu telefon? Sau e un laptop foarte, foarte mic?) Compania Tablet Kiosk produce aşa-numitele „Slate PC-uri“, cu performanţe asemănătoare unui laptop de vârf, dar cu dimensiuni de vreo trei ori mai mici. Seria Sahara Slate PC i400 de la Tablet Kiosk are ca vârf de gamă un senzaţional gadget cu un ecran de 12,1 inci, care poate fi activat fie prin intermediul unui stylus, fie cu degetele. Configuraţia include un procesor Intel low voltage, o memorie RAM expandabilă până la 4 GB (!), hard disc de până la 160 GB (!!!), conexiune wireless pentru toate standardele, Bluetooth şi chiar un slot PCMCIA, toate înghesuite într-o carcasă cât o carte. Aceeaşi companie produce şi o variantă numită TufTab, cu carcasă rigidizată, pentru cei care lucrează mult pe teren. (Unii producători au sesizat existenţa acestei nişe şi au scos pe piaţă laptopuri care „rezistă la tăvăleală“, cum este seria Toughbook de la Panasonic.) Disputa nu este, prin urmare, tranşată; în orice caz, desktopurile nu vor dispărea prea curând – şi nici laptopurile. Există o variantă pentru orice utilizator.
Apple TV
Apple TV se conectează la computerul dumneavoastră (PC sau Mac) wireless, sincronizându-se cu „biblioteca“ iTunes, de unde preia şi transmite către televizor, prin cablu, muzică sau filme. Apple TV dispune de posibilitatea de a reda conţinut High Definition şi, de câte ori faceţi modificări în fişierele încărcate în iTunes, le reţine automat.
diNovo Edge
Tastatura wireless reîncărcabilă de la Logitech are un design ultra-subţire, având doar 19,5 mm grosime. Dispune de un panou tactil de navigare, ce permite utilizarea calculatorului fără a fi nevoie de un mouse, dar şi de un sistem de iluminat portocaliu, poziţionat în spatele panoului de plexiglas.
Tablet Kiosk eo i7209
Acest UMPC (Ultra Mobile Personal Computer) este o mică bijuterie. La un preţ recomandat de producător de 1.100 de dolari, are ecran sensibil la atingere, un hard disc de 30 GB, conectivitate wireless şi Bluetooth, cameră foto, un cititor de carduri 4-in-1 şi sistem de operare Windows Tablet PC.
Tablet Kiosk TufTab
Un vis pentru mulţi: un UMPC care poate să ruleze Linux! Da, e perfect adevărat, deşi e vorba doar de o anumită distribuţie de Linux, şi anume openSUSE. De altfel, poate rula şi Windows Vista Business, şi Windows
Tablet PC. Are un procesor de 1,2 GHz, un hard disc de 40 GB, cititor de amprente şi… funcţionează în ploaie şi la temperaturi extreme!
Tablet Kiosk TufTab i310XT
Şi mai tare decât cel anterior! Rulează Windows XP Pro, instalat nativ, şi merge şi cu openSUSE! Cu un hard-disc de 60 GB, este o variantă mai „încăpătoare“. La capitolul conectivitate, stă impecabil: WLAN, Bluetooth, slot PCMCIA… Rezistă la apă, praf, umiditate, vibraţii şi temperaturi extreme.
Apple Mac Pro
Un nec plus ultra în materie de calculatoare. Unul dintre cele mai puternice sisteme existente pe piaţă, cu două procesoare Intel Xeon, patru sloturi de expansiune PCI-Express (suportă spaţiu de stocare de până la 2 terabytes, adică aproximativ 2.000 GB!), hard-disc SATA etc., etc.
Sony UX-280p
Acest Sony este un fel de… pui de telefon şi UMPC, cu un touch screen minuscul, de 4,5 inci, tastatură, dar şi un procesor de 1,2 GHz şi hard disc de 40 GB. Rulează Windows XP Professional, pe lângă faptul că merge ca telefon şi are şi conectivitate WiFi. Are replicator de porturi, cu port de reţea şi FireWire!
Sony Vaio LS1
Este un desktop conceput pentru entertainment, cu un ecran LCD lat, care poate fi folosit, prin intermediul TV tunerului integrat, şi ca televizor, inclusiv pentru redare de conţinut de înaltă definiţie. Hard discul are o capacitate de 500 MB, iar lista posibilităţilor de conectare cu alte aparate este enormă…
Lenovo ThinkCentre M55
Un concurent, în intenţie, pentru seria Vaio de la Sony. Avantajul preţului, cam de trei ori mai mic, este compensat de o configuraţie banală, fără nimic deosebit. E drept, poţi opta pentru un hard disc SATA de 500 GB şi ai 10 porturi USb, dar placa grafică e onboard. E la fel de adevărat că Lenovo produce desktopuri fiabile, la calitatea moştenită de la IBM, dar, chiar şi aşa, parcă
n-are haz…
Genius SW-V2.1 1500
Sistemul de boxe Genius are un subwoofer cu putere de 25 de waţi şi doi sateliţi cu putere de 10 waţi fiecare. Poate fi conectat la orice dispozitiv: desktop, consolă de jocuri, TV sau DVD player. Dispune de o telecomandă cu fir, prevăzută cu buton de pornire/oprire, mufă pentru căşti şi comenzi pentru o reglare cât mai fină a volumului şi basului.
ThinkPad X60
Laptopul de la Lenovo combină cele mai bune aspecte ale dispozitivelor cu stylus şi ale notebookurilor. Având un ecran antireflexie şi antistrălucire, este adaptat pentru lucrul în aer liber sau în interior. Opţiunea MultiTouch le permite utilizatorilor să mute cursorul cu ajutorul „creionului“ special sau al degetului.
Fujitsu Siemens Lifebook S7110
Laptopul dezvoltat de cei de la Fujitsu Siemens Computers este dotat cu un procesor Intel Core Duo T2500 de
2,0 GHz, ecran TFT de 14,1 inci, 512 MB memorie RAM şi un hard disc de 120 GB. Are integrat un DVD writer şi poate fi conectat prin LAN sau WLAN.
Toshiba Satellite A200
Capacitatea duală a hard discului laptopului Toshiba permite ca volumele mari de informaţii, de până la 400 GB, să fie stocate sau arhivate. Laptopul are un ecran lat de 15,4 inci, tehnologie Toshiba TrueBrite şi o placă video NVidia GeForce Go 7300. DVD-ul SuperMulti scrie şi citeşte 11 formate.
Logitech Alto
Suportul pentru laptop lansat de Logitech are o tastatură integrată de dimensiunea uneia pentru desktop şi o platformă de sprijinire a laptopului la acelaşi nivel cu privirea utilizatorului. Poate fi instalat în 30 de secunde, fiind conectat prin intermediul unui cablu USB, iar dimensiunile sale sunt de 23,7 cm x 42,8 cm x 3,6 cm.
Logitech VX Revolution Laser Cordless
Mouse-ul de la Logitech construit special pentru notebookuri permite o derulare foarte rapidă, datorită rotiţei care se învârte liber până la şapte secunde, deschizând sute de pagini cu o singură apăsare. La baza mouse-ului se află un comutator pentru schimbarea modului de funcţionare a rotiţei MicroGear de la rapid la clic cu clic.
Genius Traveler 355 Laser
Noul mouse de la Genius beneficiază de tehnologia touch-panel. Traveler 355 foloseşte Opto Wheel, care înlocuieşte roata clasică de scroll cu un panou rotund, sensibil la apăsare.
QuickCam Deluxe
Webcamul pentru notebookuri are un senzor de 1,3 megapixeli. Dispune de un buton de declanşare, localizat pe partea superioară a camerei, ce permite captarea unui instantaneu, dar şi de o clamă ajustabilă.