Cele trei țări Baltice au anunțat ca ambasadorii chinezi în cele trei capitale vor fi convocați pentru explicații, iar Lituania cere ca NATO să îi consolideze prezența în est. Remarcile sale au provocat „consternarea” la Quai d’Orsay.

Invitat vineri, 21 aprilie, la LCI, ambasadorul chinez în Franța a provocat deschis. Printre alte ieșiri, Lu Shaye a negat suveranitatea țărilor desprinse din fosta URSS, a pus sub semnul întrebării apartenența Crimeii la Ucraina și a regretat că Occidentul „șicanează” la granițele post-sovietice. Aceste poziții au „șocat” Franța și au făcut valuri în mai multe țări din fosta Uniune Sovietică, dar sunt, de fapt, pe deplin în conformitate cu strategia „lupilor care luptă”, noua gardă a diplomației chineze. Acest „pachet” de diplomați care nu mai ezită să-și scoată colții.

Lu Shaye este liderul acestui « clan » al diplomației chineze care este foarte prost văzut la Paris, capitala în care ar trebui, în calitatea sa de ambasador, să lucreze mai degrabă la prietenia decât la inamiciția sa.
Jurnalista franceza Felicia Sideris face o sinteza a acestei noi politici promovate de ultranaționaliștii chinezi :

„Lupii care luptă” împotriva „lupilor feroce”

Această etichetă este pe deplin asumată de ambasadorul chinez la Paris. Într-un interviu acordat cotidianului L’Opinion, el chiar a susținut acest lucru.

« Sunt foarte onorat să fiu numit lup luptător, pentru că există atât de multe hiene nebune care atacă China”, a spus el în iunie 2021. O ieșire care rezumă perfect doctrina acestui clan.

În spatele acestei porecle, o referire la un film de acțiune patriotic chinez care a făcut furori în țară, între 2015 și 2017. Acest film relatează aventurile unui formidabil agent al forțelor speciale chineze, jucat de Wu Jing, care multiplică victoriile împotriva occidentalilor « răi ». Oricine ofensează China va fi ucis, indiferent cât de departe este ținta, a avertizat trailerul celui de-al doilea episod al filmului, după cum remarca BBC.

Această viziune asupra lumii a devenit ideologia „lupilor care luptă”. Pentru că în ochii lor, vocea Beijing-ului a rămas prea mult timp „neauzită, ca și cum un zid de dezinformare ar fi fost ridicat în fața noastră”, așa cum a regretat Lu Shaye. Același discurs se aude de la Washington. Xin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite și considerat unul din liderii « haitei », a declarat în iulie 2021 că scopul său este acela de a face față „calomniei nefondate” din partea „lupilor feroce” din străinătate.

Dacă imaginea Regatului Mijlociu este atât de degradată, este pentru că europenii și americanii, în special mass-media lor, nu ar fi acceptat niciodată sistemul politic chinez sau creșterea economică a țării, a susținut el la sfârșitul anului 2020

« Lupii » vor să refacă măreția imperiului chinez

Confruntați cu ceea ce ei considera a fi „calomnii” , promotori ai statutului redobândit de mare putere a țării lor, acești lunetiști ai diplomației doresc să restaureze măreția imperiului chinez apărata de Xi Jinping. Lansați în asaltul ideologic al lumii, ei nu mai ezită să provoace, să se ocupe de teze, de conspirații sau chiar să-și insulte rivalii. Principala pradă: Marele inamic american. Dar și vecinii lor, cum ar fi India sau Japonia, și Occidentul în general, percepute ca fiind sistematic ostile Beijing-ului.

De exemplu, fostul purtător de cuvânt al Departamentului de afaceri Externe, un simbol al acestui curent dur, a acuzat Statele Unite că au provocat epidemia de COVID-19. Ca răspuns la porecla „virusul chinez” acordată coronavirusului, Zhao Lijian a speculat că sportivii militari americani au adus virusul prin participarea la Jocurile militare Mondiale de la Wuhan la sfârșitul anului 2019, epicentrul epidemiei.

Marea Britanie este o « târfă »

În ceea ce-l privește pe cel care este considerat inspirația „lupilor care luptă”, și anume jurnalistul Hu Xijin, el nu a ezitat să descrie Marea Britanie ca fiind „o târfă care cere să primească …”.

Fostul redactor-șef al Global Times – un cotidian care adăpostește cele mai naționaliste curente ale țării – până la pensionarea sa în decembrie 2021, a asemănat, de asemenea, Australia cu „guma de mestecat lipită sub talpa Chinei”, după ce Canberra a cerut o anchetă internațională privind originea COVID-19.

Partida de vânătoare a clanului de lupi ar trebui să continue cu înverșunare: Dacă Beijingul dorește o imagine mai bună pe plan internațional, „nevoile politicii interne și necesitatea de a-și afirma interesele înseamnă că va continua să acționeze în direcția opusă”, a explicat Adam ni de la Centrul de politici chineze din Canberra la sfârșitul anului 2021. Între satisfacerea comunității internaționale și implicarea deplină în strategia naționalistă a regimului comunist, lupii feroce și-au ales partea. Iar ambasadorul de la Paris nu ascunde acest lucru.

În revista chineză Guancha, el a explicat poziția sa diplomatică: „Ne evaluăm munca nu în funcție de ceea ce cred străinii despre noi, ci mai degrabă în funcție de ceea ce gândesc oamenii din țara noastră”- mai notează jurnalista Felicia Sideris.