Lucescu isi baga banii in radiatoare

Pana la finele acestui an, societatea Romradiatoare SA Brasov isi va schimba structura actionariatului, cei 1.400 de salariati si pensionari urmand sa piarda statutul de actionar majoritar in favoarea unei persoane fizice - Mircea Lucescu. Acesta va plati aproape 16 miliarde de lei pentru a intra in posesia a 52% din actiuni. Lucescu a varsat deja 8.175 de miliarde de lei, alte trei miliarde de lei le va transfera in curand in conturile societatii, iar restul platilor vor fi facute pana la sfars

Pana la finele acestui an, societatea Romradiatoare SA Brasov isi va schimba structura actionariatului, cei 1.400 de salariati si pensionari urmand sa piarda statutul de actionar majoritar in favoarea unei persoane fizice – Mircea Lucescu. Acesta va plati aproape 16 miliarde de lei pentru a intra in posesia a 52% din actiuni. Lucescu a varsat deja 8.175 de miliarde de lei, alte trei miliarde de lei le va transfera in curand in conturile societatii, iar restul platilor vor fi facute pana la sfarsitul acestui an.
Celebrul antrenor si om de afaceri preia firma producatoare de radiatoare participand la majorarea de capital social pe care, in primavara, Adunarea Generala a Actionarilor a hotarat sa o realizeze pentru a face rost de banii necesari dezvoltarii si achizitionarii de materii prime si materiale. „Am decis sa majoram capitalul social – de la 11,7 miliarde de lei la 30 de miliarde de lei – din necesitate. Ne trebuia un „balon de oxigen” ca sa obtinem rezultate mai bune. Din primele cinci miliarde de lei varsate ca aport la capitalul social am cumparat materii prime si am reusit sa redresam situatia societatii imediat. Drept dovada sta faptul ca pe primele patru luni ale anului am avut pierderi, iar bilantul pe opt luni arata ca am realizat un profit de cinci milarde de lei. Nu mai aveam deloc bani cash, mai ales ca in martie am achitat si ultima rata din banii datorati FPS pentru actiunile cumparate in 1996, cand noi, toti salariatii, am cumparat fabrica de la stat. Ratele erau esalonate pana in 2004, dar noi am facut un efort si ne-am platit datoria asta. Avem, insa, alte credite de rambursat, pentru utilajele luate in anii din urma”, explica Panait Niculescu, directorul general al Romradiatoare.
La majorarea de capital social au putut subscrie toti salariatii, insa numai 25 dintre ei si-au exercitat acest drept. Astfel, cei care pana acum aveau statutul de actionari majoritari au ramas cu aproximativ 29,5% din actiuni, facand loc celor cu bani mai multi si care sunt dispusi sa investeasca in industrie.
Pe langa faima de antrenor, Lucescu o are si pe cea de om de afaceri, cele mai cunoscute investitii pe care le-a realizat fiind in asigurari si in fabrica de incaltaminte de la Iasi. Investitia la Romradiatoare Brasov reprezinta, insa, cea mai mare participare a sa in industrie, aceasta fiind efectuata la propunerea lui Panait Niculescu. Actualul director spune ca oamenii n-au de ce sa se teama de schimbarea produsa, apreciind ca „Lucescu este om serios si are intentii bune. In final, el risca o suma substantiala si probabil ca nu ar face acest pas daca nu ar avea convingerea ca investitia va aduce profit.”
Alaturi de antrenorul Galatei, actionari importanti ai Romradiatoare mai sunt si trei dintre membrii echipei de conducere ai societatii, respectiv Panait Niculescu, Gheorghe Sora (directorul tehnic) si Iulius Paculea (director comercial). Dupa majorarea de capital social operata, ei detin impreuna 18,5% din actiuni.
Banii vor fi folositi
pentru investitii
Niculescu precizeaza ca „echipa de conducere a uzinei va ramane aceeasi. Lucescu nu doreste sa se implice direct in managementul firmei, dar isi va numi trei membri in Consiliul de Administratie, alaturi de mine, care voi fi in continuare presedinte al acestui for de conducere, si de unul dintre consilierii mei”.
Directorul uzinei asteapta cu nerabdare restul banilor care vor veni de la Mircea Lucescu, pentru ca a fost deja achizitionat un un echipament nou – un robot de decupat tabla cu laser din Italia, in valoare de 280.000 de dolari, cu gandul de a-l folosi pentru a majora ponderea produselor exportate.
Printre planurile de viitor se inscrie si cotarea societatii la Bursa de Valori, eveniment ar trebui sa se realizeze anul viitor.
Uzina functioneaza de anul trecut ca un holding, divizarea pe centre de activitate fiind necesara pentru a se realiza un control al costurilor si al profitului. Romradiatoare, uzina-mama si cea la care s-a facut majorarea de capital social, are 730 de salariati, Stamp Romradiatoare 110, Mecano Romradiatoare 110, Termo Romradiatoare 25, iar Sisti Romradiatoare 10 angajati. De asemenea, mai exista doua societati mixte: RIF – Romradiatoare, cu capital romano-italian, si Peradsolt, cu capital romano-israelian. Toti angajatii acestor firme sunt actionari ai uzinei mama.