Prezent la cea de-a 26-a ediţie a Conferinţei Asociaţiei Bancare pentru Europa Centrală şi de Est (BACEE), Lucian Anghel a explicat că bursele locale vor putea să finanţeze la început companiile de stat, iar ulterior antreprenorii, companiile mici şi mijlocii pentru a-şi dezvolta activitatea şi a crea noi locuri de muncă.
Guvernele ţărilor din Europa Centrală şi de Est trebuie să susţină orice sursă de finanţare locală, deoarece astfel pot asigura menţinerea locurilor de muncă existente şi chiar crearea de noi locuri de muncă, susţine economistul şef al BCR. Acesta adaugă că, pe lângă piaţa de capital locală trebuie dezvoltate şi fondurile private de pensii, precum şi programe de susţinere a economisirii pe termen lung de către populaţie.
‘O alta sursă ieftină de finanţare pentru statele din Europa Centrală şi de Est ar putea fi şi bugetul UE din perioada 2014-2020, care pune la bătaie 1.000 de miliarde de euro, din care CEE ar putea să beneficieze cu preponderenţă’, consideră Anghel.
Principala provocare cu care se va confrunta Europa în următorii ani va fi crearea de noi locuri de muncă şi menţinerea celor existente, deoarece va fi din ce în ce mai greu ca statele să obţină finanţare, din cauza efectelor crizei globale, afirmă Lucian Anghel. Acesta a avertizat că în acest moment rata şomajului din Europa Centrală şi de Est este mai ridicată decât în 2008 şi va fi dificil de redus numărul şomerilor din cauza ritmului scăzut de creştere a economiilor din regiune şi a măsurilor de austeritate adoptate pentru reducerea deficitului bugetar şi a datoriei publice. Aceste măsuri afectează nivelul cheltuielilor publice şi, chiar dacă nivelul datoriei se stabilizează, această datorie a fost una din sursele de finanţare a economiei şi de creare a locurilor de muncă, susţine şeful BVB.
Lucian Anghel a adăugat că ‘economiile din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu o rată a reducerii forţei de muncă active similară cu cea din economiile din Europa Occidentală’. Cu toate acestea, apreciază Anghel, ‘rata de creştere a economiilor din Europa Centrală şi de Est o va depăşi constant pe cea din zona euro, ca medie pentru următorul deceniu’.
Lucian Anghel a obţinut joi premiul ‘Distinguished Speaker’ (vorbitor remarcabil) la cea de-a 26-a ediţie a Conferinţei Asociaţiei Bancare pentru Europa Centrală şi de Est (BACEE).
Înfiinţată în 1996, Asociaţia Bancară pentru Europa Centrală şi de Est reuneşte 42 de instituţii financiare importante din regiune. În perioada 18-19 octombrie are loc la Budapesta a 26-a ediţie a Conferinţei BACEE, dedicată evoluţiei economiei şi a sectorului bancar din Europa Centrală, Sud-Estul Europei, Turcia şi Comunitatea Statelor Independente, în contextul actualelor turbulenţe de pe pieţele financiare mondiale.
La conferinţă sunt prezenţi peste 130 de participanţi din 30 de ţări, reprezentanţi ai băncilor centrale, ai autorităţilor de supervizare bancară, ai instituţiilor de creditare din regiune, ai agenţiilor de evaluare financiara şi analişti independenţi.
SURSA: Agerpres