Lucian Anghel a menționat că la Londra din cele 350 de companii mari listate doar 62% respectă cele 54 de reguli de guvernanță corporativă.
“Cerințele ar trebui să fie cât se poate de ridicate, așa încât sa încerci să le respecți, dar cum vedem că și la Londra nu se respecta de către 38% din cele 350 de mari companii, atunci nu putem avea mari așteptări la noi”, a spus președintele BVB.
Lucian Anghel a mai precizat că implementarea și respectarea celor 33 de reguli de guvernanță corporativă introduce de BVB în toamna anului trecut au început să fie implentate de câteva companii, astfel că acestea urmează să fie premiate. Lucian Anghel nu a menționat care sunt acestea. El a menționat că este totuși încrezător în implementarea acestor măsuri de un număr cât mai mare de companii listate.
“Este un lucru la care trebuie să mai lucrăm, nu trebuie să avem așteptari false, este o perioadă de tranziție, urmand ca rezultatele să fie tot mai bune de la un an la altul”, a mai spus Lucian Angel, în cadrul celei de-a doua ediţii a conferinţei pentru companii – Strategii privind maximizarea valorii companiei şi creşterea încrederii investitorilor.
Prezentă la eveniment, Cătălina Sava, Director al Direcției de supraveghere si control al pieței de capital din Cadrul ASF, a precizat că implementarea acestor reguli de guvernanță corporativă ar trebui să fie protecția investitorului.
“Poate ar trebui să privim piața de capital din perspectiva regulilor, iar implementarea lor cu bună credință să ducă la protecția investitorului”, a declarat directorul Autorității de Supraveghere Financiară.
Piața de capital – proiect de țară
Joi, 24 noiembrie va avea loc o dezbatere având ca temă piața de capital- un proiect de țară, prin care se dorește identificarea acelor soluții pentru definitivarea unei strategii de dezvoltare a României.
Evenimentul are ca scop generarea unui "set de propuneri vizând strategia de dezvoltare a pieţei de capital, ca fundament pentru dezvoltarea economiei şi de a le aduce în atenţia Comisiei pentru Proiectul de ţară", se arată în comunicatul citat de Agerpres.
La eveniment sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din domeniul pieţei de capital, ai companiilor listate la bursă, ai autorităţilor publice, presă, consultanţi, analişti financiari şi avocaţi specializaţi.
"La jumătatea anului 2017, Comisia prezidenţială însărcinată cu elaborarea strategiei 'Proiectului de ţară' şi-a propus lansarea publică a unui document care să cuprindă lucrările acestei comisii şi să ofere un 'fir călăuzitor' dezvoltării României pentru perioada următoare. Dezvoltarea pieţei de capital locale este o componentă care nu poate să lipsească din nicio strategie care îşi propune identificarea de căi şi modele pentru dezvoltarea României. O piaţă de capital dezvoltată este condiţia şi premisa construcţiei unei economii bine şi corect finanţate, rezistente şi dinamice", se arată în comunicat.
Conform sursei citate, premisele pentru această dezbatere se referă la faptul că finanţarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, deşi în întreaga Uniune Europeană se pune problema schimbării acestui model de finanţare – de la finanţarea prin bănci spre finanţarea prin piaţa de capital. În plus, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparenţă şi de dinamică, atât companiilor respective, cât şi mecanismului economic în general, iar o piaţă de capital dezvoltată ar deveni o alternativă la sistemul de pensii şi ar permite o mai bună utilizare a banilor existenţi în fondurile de pensii şi în fondurile mutuale, pe plan local. De asemenea, o piaţă de capital dezvoltată ar contribui la o mai bună angrenare a capitalului autohton pentru dezvoltarea economiei naţionale.
În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum identificarea cadrului juridic care ar permite menţinerea şi continuarea programelor de listări ale companiilor de stat, indiferent de guvernare, şi identificarea modalităţilor de stimulare a listării companiilor la bursa de valori (stimulente fiscale şi/ sau de orice altă natură).
De asemenea, se va discuta despre identificarea modalităţilor de atragere a publicului de retail către piaţa de capital (programe de educaţie, înlesniri fiscale), despre identificarea modalităţilor prin care se poate susţine dezvoltarea pieţei de capital autohtone (listări, programe de educaţie, stimuli fiscali, intrarea statului alături de BERD în acţionariatul BVB, sprijinul statului în înfiinţarea Contrapărţii Centrale, reducerea taxelor ASF etc.), dar şi despre înfiinţarea unui fond care să deţină participaţii la companiile de stat, care să fie listat la bursă şi care să folosească piaţa pentru finanţarea obiectivelor companiilor din portofoliu.