Lucian Bode: Astăzi am votat pe toate cele cinci buletine de vot

”Astăzi am votat pe toate cele cinci buletine de vot şi nu a fost deloc complicat. Am votat pentru o Românie puternică în Europa. Am votat pentru ca România să îşi continue cu demnitate parcursul euro-atlantic. Am votat o listă de europarlamentari profesionişti care vor fi membrii a două familii puternice la nivel european şi când mă gândesc că vor fi parte a acestor familii puternice politice la nivel european mă gândesc că pot contribui decisiv la creşterea beneficilor pe care România le va avea ca ţară membra Uniunii Europene”, a declarat Lucian Bode, jurnaliştilor, la ieşirea de la secţia de votare.

Bode a mai precizat că la nivel judeţean a votat pentru continuarea proiectelor Sălajulului.

”În plan local, am votat pentru continuitatea proiectului de dezvoltare a Sălajului. În urmă cu patru ani, sălăjenii au votat schimbarea în bine a administraţiei judeţene şi nu au greşit, pentru că în ultimii patru ani, administraţia judeţeană a dezvoltat enorm judeţul, fie că vorbim de infrastructura de transport, fie că vorbim de infrastructura de sănătate, de educaţie, culturală şi exemplele ar putea continua. Am votat ca proiectul de dezvoltare a judeţului Sălaj să continue şi să meargă la un alt nivel, la nivelul următor în competiţia pentru a ajunge în topul celor mai performante administraţii judeţene din regiune şi de la nivel naţional”, a mai afirmat Lucian Bode.

S-au deschis secţiile de votare

Duminică dimineață, secțiile de votare s-au deschis pentru cei aproape 19 milioane de alegători care sunt așteptați să își desemneze reprezentanții în Parlamentul European, precum și primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali și județeni.

Pe teritoriul României sunt deschise 18.955 de secții de votare unde cetățenii își pot exercita dreptul de vot la alegerile locale și europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secții de vot pentru scrutinul europarlamentar.

Cele mai multe secții de votare din țară se află în București, iar cele din străinătate – în Italia, Spania și Marea Britanie.

Procesul de votare se va încheia la ora 22:00, dar poate fi prelungit, în mod excepțional, până la ora 23:59.

La scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidați pentru alegerile locale și 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. Vor fi aleși 3.186 de primari ai localităților și primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale și județene, precum și 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

S-au tipărit 100 de milioane de buletine de vot

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.

„Pentru aceste alegeri au fost tipărite aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie”, a precizat Greblă.

La alegerile locale, cetățenii români vor putea vota numai la secția la care sunt arondați cu domiciliul sau cu reședința, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului.

La secția de votare unde sunt arondați, alegătorii vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele secției un set de cinci buletine de vot – pentru alegerea cetățenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea președintelui Consiliului Județean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București/Consiliului Județean, pentru alegerea primarului localității/primarului de sector și pentru alegerea Consiliului local al unei unități administrative-teritoriale/Consiliu de sector.