Guvernul României vrea să reducă cheltuielile și să ajusteze veniturile

Lucian Bode a spus, totodată, că Guvernul României vrea să adopte cel puţin trei Ordonanţe de Urgenţă, prin care să vizeze reducă cheltuielile bugetare, să ajusteze veniturile și să se ocupe de rectificarea bugetară. În plus, membrii coaliției de guvernare își doresc să vină cu o proiecţie clară până la sfârşitul anului şi să fie pregătiți pentru anul următor.

„Când spun ajustarea veniturilor nu mă gândesc la impozite şi taxe noi, mă gândesc în primul rând la o mai bună colectare a veniturilor. veniturile la bugetul de stat pot creşte printr-o mai bună colectare.

Iar instituţiile statului cu atribuţii în domeniu, şi mă refer în special la ANAF şi la instituţiile aflate în coordonarea ANAF şi a ministerului de Finanţe, şi nu numai, trebuie să îşi facă treaba, pentru că este anormal să obligi decidenţii politici să găsească soluţii care aduc la buget câteva sute de milioane de euro având impact pe milioane de oameni, când tu, instituţie a statului cu rol de control, dacă îţi faci treaba mai bine poţi aduce la bugetul de stat miliarde de lei în plus.

La acest lucru ne gândim când spunem să creştem veniturile, să creştem colectarea, să avem venituri mai mari la bugetul de stat”, a explicat el, miercuri, după ce a efectuat o vizită pe Tronsonul Suplacu de Barcău- Nuşfalău din Autostrada Transilvania.

Guvernul României discută cu mediul de afaceri despre măsurile fiscale

Cu o zi în urmă, Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul României va continua discuțiile cu mediul de afaceri înainte impunerii măsurilor fiscale menite să reducă cheltuielile bugetare și să crească bugetul statului.

„Am discutat cu mediul de afaceri şi vom continua să discutăm cu mediul de afaceri. Au avut loc întâlniri şi la Guvern. Am avut întâlniri cu mediul de afaceri şi în teritoriu şi aici. M-am văzut şi săptămâna trecută, vom continua să ne vedem şi în zilele următoare pentru că este nevoie de o coordonare cu mediul de afaceri, astfel încât să putem să venim cu acele măsuri care sunt suportabile pentru noi toţi”, a spus el.

„În acest moment am discutat şi vom continua să discutăm reducerea cheltuielilor la nivelul aparatului bugetar şi este important ca măsurile să nu fie aplicate otova, fără să vedem care sunt consecinţele. (…)

De asemenea, susţinem partea de descentralizare. Avem nevoie ca la nivelul Guvernului să se faciliteze tot ceea ce înseamnă partea procedurală a activităţii instituţiilor centrale, iar la nivelul autorităţilor locale, unde sunt instituţii care se dedublează practic cu ceea ce există la nivel central, să intre şi să funcţioneze în subordinea şi în responsabilitatea autorităţilor locale”, a adăugat el.