Intrarea României în Schengen este „parte a soluţiei, nicidecum a problemei”, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la Black Sea and Balkans Security Forum.
„Noi asigurăm protecţia frontierelor Uniunii Europene nu de acum, investim din 2011 peste un miliard de euro – investiţi doar de către structurile Ministerului Afacerilor Interne în echipamente, tehnologii şi pregătirea profesională a poliţiştilor de frontieră şi nu numai, tocmai pentru că aplicăm toate condiţionalităţile aquis-ului Schengen, doar că nu beneficiem şi de drepturile care ni se cuvin”, a spus ministrul.
În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Schengen, Bode a transmis că în prezent „România consideră că principala armă a diplomaţiei trebuie să fie din nou utilizată”. Astfel, a vorbit de dialogurile cu oficialii din Spania, această ţară urmând să deţină preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în a doua parte a anului.
Schengen, o prioritate
Potrivit ministrului Bode, aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este „o prioritate” pentru preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.
Ministrul Afacerilor Interne a vorbit şi despre implicarea autorităţilor din ţara noastră în combaterea migraţiei ilegale.
„Avem un rol foarte important, pentru că regiunea Mării Negre şi a Balcanilor de Vest este esenţială, deoarece vorbim de un spaţiu geografic preponderent de tranzit, nu unul de destinaţie finală (…) Deşi nu suntem pe ruta balcanică, ne implicăm activ în eforturile regionale de reducere a fluxurilor de migraţie ilegală, însă eforturile noastre trebuie dublate de cele ale Uniunii Europene, pentru maximă eficienţă”, a arătat Lucian Bode.
A discutat cu omologul bulgar
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit cu Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru pentru ordine publică și securitate și ministru de Interne al Bulgariei. Cei doi au purtat discuții importante despre aderarea la Spațiul Schengen.
„Întrevederea reprezintă o continuare a dialogului constant avut de cei doi demnitari, de la începutul acestui an, cu ocazia reuniunilor JAI, a participării la Conferința ministerială de la Sofia, respectiv a întâlnirilor în format videoconferință.
Cei doi demnitari au realizat un schimb de opinii cu privire la discuțiile avute cu miniștrii de Interne din statele membre UE în perspectiva coordonării demersurilor pentru aderarea la spațiul Schengen.
De asemenea, au fost convenite măsuri destinate consolidării cooperării la frontieră pentru a preveni și combate migrația ilegală și infracțiunile conexe” a informat MAI.