Au trecut 201 ani de la prima atestare documentară a Poliției Române
Vineri, 24 martie 2023, în cadrul evenimentului de celebrare a 201 ani de la prima atestare documentară a Poliţiei Române, ministrul Afacerilor Externe, Lucian Bode, a susținut un discurs special.
În cadrul acelui discurs, ministrul a precizat că este nevoie de structuri performante, de instituţii cu iniţiativă, stabile şi reziliente. Potrivit spuselor sale, în ultimii trei ani, poliţiştii români au avut de gestionat, pe lângă liniile de muncă curente, situaţia pandemică provocată de coronavirus şi efectele conflictului militar din Ucraina, ceea ce presupune adoptarea de măsuri coerente şi eficiente pentru calibrarea mecanismelor anticipativ-preventive, instituţionale şi interinstituţionale în domeniul ordinii şi siguranţei publice.
„Poliţia Română trebuie să rămână departe de orice dezbatere care riscă să-i afecteze credibilitatea instituţională şi să se profileze în continuare drept una dintre instituţiile aflate nemijlocit în slujba cetăţenilor. Poliţia Română trebuie să rămână unită, neinfluenţată de acele curente externe sau interne care urmăresc slăbirea ori dezbinarea acestei instituţii.
Aţi dovedit în acest ultim an că sunteţi o structură puternică şi eficientă. Se pot gestiona într-un mod profesionist situaţii noi, complexe şi de multe ori atipice. Contextul geopolitic actual a impus ca fiecare dintre structurile ministerului, mai ales cele operative, să-şi adapteze activitatea în raport cu provocările de securitate actuale. Concomitent cu toate provocările care apar, sunteţi chemaţi să răspundeţi cu precădere noilor forme de manifestare ale infracţionalităţii.
Lupta cu aceste forme din ce în ce mai complexe trebuie câştigate. Găsiţi cele mai eficiente instrumente şi mecanisme de prevenţie şi de combatere, pentru că în joc sunt vieţile copiilor noştri şi siguranţa statului.
Puneţi accent pe intensificarea eforturilor de destructurare a grupărilor de criminalitate organizată, implementarea de acţiuni concrete pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului de droguri, astfel încât cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat, vineri, Lucian Bode.
Despre Ziua Poliției Române
Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire), scrie pe site-ul oficial al Poliției Române.
„Ziua Poliției Române, ziua pe care o facem cadou! Ne-am tot „văzut” în online prin texte, fotografii, materiale video. Sâmbătă, 25 martie, este momentul să ne vedem față în față! La ora 11:00, într-o locație încăpătoare, Parcul Herăstrău – Intrarea Charles de Gaulle”, este mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române.