Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis, vineri, că polițiștii care au eliberat-o pe fetița în vârstă de 5 ani, sechestrată de propriul tată sunt „eroi, adevărații oameni ai Poliției Române”.
Fetița a fost salvată din mâinile tatălui
„Felicit polițiștii care ne-au dovedit tuturor că nicio misiune nu este prea grea atunci când te dedici sută la sută activității tale, mai ales când activitatea ta înseamnă protejarea vieții cetățenilor!
Fetița de 5 ani din Chiajna, sechestrată de propriul tată, este nevătămata datorită acestor eroi. Aceștia sunt adevărații oameni ai Poliției Române, oameni care merită tot respectul și aprecierea noastră!”, a scris Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.
Lucian Bode a ținut să precizeze că misiunea polițiștilor a fost una „maraton”, care s-a încheiat cu succes. În prezent, copilul în vârstă de 5 ani a fost salvat, iar tatăl a fost arestat.
Copilul a fost salvat după 28 de ore
Fetiţa a fost salvată, vineri, după 28 de ore, de Poliţia Română. Tatăl copilului s-a baricadat cu fetița în casă, după ce și-a alungat și lovit soţia.
„Operațiunea s-a derulat prin mai multe structuri ale Ministerului de Interne, până la nivelul unei celule de criză. Un rol determinant a fost al negociatorilor, care au fost permanent în legătură cu bărbatul, timp de aproximativ 28 de ore, cât a durat operațiunea. În urma acestor negocieri au fost obținute mai multe rezultate. De exemplu, polițiștii au preluat două butelii cu gaz din casă”, a spus Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.
La rândul său, șeful trupelor speciale, chestorul Alexandru Scurtu, a vorbit despre unul din „momentele delicate” ale operațiunii.
„La ora 4.00 azi-dimineață, când, probabil sub imperiul oboselii, bărbatul a dat semne de agresivitate, dar și-a revenit imediat. A fost agresiv verbal, după ce pe toată perioada negocierilor a fost calm, drept pentru care nu ne-am făcut griji pentru fetiță.
Cred că a fost una din cele mai complexe operațiuni, a fost muncă de echipă. A fost reziliența lui de a colabora direct, se temea că i s-ar putea întâmpla ceva și reveneam, eram într-o buclă. Cu răbdare, lucrurile au progresat”, a spus Alexandru Scurtu.
“Nu a avut nicio cerință, tocmai în asta a constat dificultatea acestui caz. A fost o componentă emoțională care s-a amplificat, apoi, în a doua parte a operațiunii, a dominat latura rațională.
Comunicarea s-a desfășurat direct, față în față, negociatorul fiind afară. Am avut periodic dovada că fetița nu este în situație de risc”, a spus negociatorul.