Astăzi, 3 aprilie 2023, este Ziua Jandarmeriei Române

Luni, 3 aprilie 2023, cu ocazia sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a reamintit că, „în cei 173 de ani de existență”, Jandarmeria Română „și-a făcut datoria cu devotament și a fost mereu aproape de comunități”, fiind „una dintre structurile care, prin curaj și seriozitate, a recâștigat încrederea românilor”.

Jandarmeria Română în cei 173 de ani de existență și-a făcut datoria cu devotament și a fost mereu aproape de comunități. Jandarmeria este una dintre structurile care, prin curaj și seriozitate, a recâștigat încrederea românilor. Acest proces de consolidare a încrederii publice trebuie să continue. Astfel, pentru a menține sus ștacheta profesională și pentru a fi un reper în societate este nevoie de un proces continuu de transformare şi perfecţionare.

Evoluția instituțională a Jandarmeriei Române depinde de fiecare angajat al acesteia care cu onoare, integritate și profesionalism își va îndeplini misiunile încredințate. Jandarmeria este o structură esențială în arhitectura statului român, iar activitatea trebuie să fie ghidată de respectul față de Lege și față de cetățean! Am încredere în capacitatea de modernizare a acestei instituții și îmi doresc să rămână aceeași structură puternică pe care românii se pot baza la nevoie.

Le doresc tuturor celor care au îmbrăcat haina de jandarm să se ridice la înălțimea misiunilor încredințate, dar și la nivelul așteptărilor cetățenilor. La mulți ani, dragi jandarmi! La mulți ani Jandarmeriei Române!”, a scris, luni, Lucian Bode pe contul său de Facebook.

Despre Ziua Jandarmeriei Române

3 aprilie este data la care, în anul 1850, Domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a Jandarmeriei Române: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Potrivit acestui document, Regimentul de Jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte şase ţinuturi (judeţe). Fiecărui ţinut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 de jandarmi călări şi pedeştri.

Pe data de 17 februarie 1850, Domnul Moldovei deschisese prima adunare a Divanului Obştesc, iar pe data de 25 februarie 1850 a solicitat Divanului Obștesc să ia în discuţie proiectul pentru reformarea Corpului Sîn jandarmi. Divanul Obştesc a votat această legiuire la 12 martie 1850, iar la 22 martie 1850, l-a înştiinţat pe Domnul Moldovei că a încheiat lucrările pentru reformarea Corpului Jlujitorilor în cel de jandarmi. Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica la data de 3 aprilie 1850 a constituit actul de naştere al acestei arme şi a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române.

Jandarmeria Română a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei Române a dus la promulgarea legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

Jandarmeria Română a participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independenţă), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) şi la Primul Război Mondial (1916-1918). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război.

Astfel, la data de 23 martie 1929, Parlamentul României a pus bazele unei legi moderne şi complete de organizare a Jandarmeriei rurale şi, în acelaşi an, Regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuţii şi alte indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie, scrie pe site-ul oficial al Jandarmeriei Române.