Moment de cumpără în istoria României, legat de numele lui Mihai Viteazul

Acest eveniment a fost organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, împreună cu Primăria Hereclean şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Totul are loc pe Dealul Guruslăului, la Monumentul lui Mihai Viteazul, în locul în care, în urmă cu 422 de ani, oştile conduse de marele voievod şi de generalul Basta au învins armata lui Sigismund Báthory.

„«Fără istorie nu este patrie şi fără dragoste de istorie nu poate fi dragoste către patrie». Sunt cuvintele lui Bogdan Petriceicu Haşdeu care descriu cel mai bine starea care ar trebui să ne încerce, pe fiecare, atunci când ne raportăm la istorie. (…)

Un act de patriotism autentic este să facem cuvenita cinstire  şi, totodată, restituirea memoriei şi exemplului acestor înaintaşi.

Locurile unde li se cinsteşte memoria să ne fie locuri sfinte, locuri de pelerinaj, locuri de amintire a datoriei pe care o avem şi noi, acum, pentru ţara şi comunităţile pe care ni le-au lăsat, locuri în care să ne angajăm că vom face România mai bună”, a transmis liderul liberal.

Tinerii trebuie învăţaţi mai multe despre valorile naţionale

Lucian Bode a vorbit şi despre marea însemnătate pe care Mihai Viteazul o are în istoria României, dar şi despre exemplul pe care marele domnitor trebuie să îl dea actualelor generaţii.

„Personalitatea puternică a lui Mihai Viteazul, îşi găseşte, aici, la Guruslău, în fiecare an, locul pentru comemorarea ultimei sale victorii. Festivităţile de la Guruslău sunt un tribut adus unui moment extrem de important din istoria noastră şi unei figuri emblematice care stă la loc de cinste în galeria marilor făuritori ai idealului unităţii naţionale.

Ceea ce a început Mihai Viteazul la 1600, cu prima unire politică a celor trei ţări româneşti, a fost finalizat trei secole mai târziu la Alba-Iulia, prin actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. (…)

Dincolo de faptele sale de vitejie, relevanţa lui Mihai Viteazul pentru istorie este dată şi de însemnătatea politică a acestora pentru istorie. Întotdeauna în mentalul colectiv, indiferent de epoci, a existat o singură Românie, iar oameni precum Mihai Viteazul au crezut şi au luptat pentru acest ideal.

Curajul, mai ales în momentele cheie ale istoriei, este virtutea care ne ajută să rămânem neclintiţi în faţa provocărilor. Astăzi, misiunea noastră este să preţuim sacrificiul personal al înaintaşilor noştri şi să lăsăm tinerelor generaţii o Românie care să răzbească şi să crească peste timpuri.

Să-i învăţăm mai multe despre valorile naţionale, dar fără a cădea într-un naţionalism deşănţat”, a mai spus Lucian Bode.

Lucian Bode: Patriotismul autentic înseamnă sacrificiu personal, nu înseamnă zgomot, idolatrie şi orbire

Secretarul general al PNL a mai explicat, duminică, faptul că patriotismul autentic nu înseamnă zgomot, ci sacrificiu personal. El a făcut şi un apel către români, să fie mai uniţi şi să nu mai îi demonizeze pe cei diferiţi de ei.

„Patriotismul autentic înseamnă sacrificiu personal, nu înseamnă zgomot, idolatrie şi orbire pentru acceptarea necondiţionată a unor idei. Să fim mai închegaţi ca societate şi mai uniţi în a ne apăra interesul şi a ne face auzită vocea.

Fără a-i demoniza pe alţii, fără xenofobie şi fără violenţă de orice tip! Este important nu doar să rememorăm faptele istorice, ci mai ales să le înţelegem mesajul, care în contextul geopolitic extrem de agitat pe care îl trăim este despre unitate, echilibru şi responsabilitate”, a mai declarat Lucian Bode la evenimentul ce a avut loc pe Dealul Guruslăului.