Lucian Bode, noul ministru interimar al Justiției, provoacă cutremur în USR-PLUS. El a anunţat că va aviza proiectul Programului ‘Anghel Saligny’.
‘În ceea ce priveşte Planul Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny’, acest proiect de act normativ a fost dezbătut în primă lectură în Guvern în urmă cu trei săptămâni şi, aşa cum rezultă din primele discuţii pe care le-am avut cu specialiştii din Ministerul Justiţiei, cunoscând subiectul în coordonate mari ca membru al Guvernului, în această seară ne vom consulta cu echipa de la Ministerul Dezvoltării, cu cei care au iniţiat actul normativ şi, cu siguranţă. voi aviza acest proiect’, a declarat Lucian Bode la Ministerul Justiţiei, după preluarea portofoliului.
El a mai spus că a finalizat în urmă cu foarte puțin timp procedurile de predare-primire împreună cu fostul ministru al Justiției, domnul Stelian Ion. Bode a susținut că a avut o discuție foarte bună cu directorii de Direcții, șefii principalelor structuri.
Prioritatea lui Bode, desființarea SIIJ
‘Vreau să spun din capul locului că am acceptat să preiau interimar pentru maxim 45 de zile, conducerea Ministerului Justiției, cu bună credință, mânat de dorința de a face din această structură fundamentală în arhitectura statului român să funcționeze.’, a continuat el.
Bode a precizat apoi că este un om al dialogului și al echilibrului.
Noul șef al Justiției a afirmat că o altă prioritate a interimatului său este ‘cea legată de desființarea SIIJ.’
‘Rămâne o prioritate, ne-am asumat acest lucru în programul de guvernare. Este o condiție esențială pentru ridicarea MCV. Soluția o știm cu toții: Un proiect solid, care să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, care să fie dezbătut de urgență în Parlament și care să obțină consensul unei majorități parlamentare.’, a spus Bode.
Ce se întâmplă la vărful Parchetelor
‘Ministrul care va veni, și îmi doresc în cel mai scurt timp posibil, USR-PLUS să vină cu o nominalizare pentru acest portofoliu important din Guvernul României. Guvernarea merge înainte, trebuie să meargă înainte. Exemplele le vedem în fiecare zi!’, a mai spus Bode.
„Am văzut dezbaterile în spațiul public legate de concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere la vârful parchetelor. Sunt adeptul concursurilor transparente, care să fie câștigate de persoane bine pregătite profesional. Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este politică pe termen lung, crucială pentru buna funcționare a acestor instituții cruciale pentru statul român. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat a unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din Ministerul Justiției un punct de vedere și sunt convins că în cel mai scurt timp, ținând cont de această oportunitate, structurile de specialitate ale MJ vor publica un anunț în acest sens”, a declarat Bode.
Sursă foto: INQUAM Photos / Octav Ganea