Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că România demonstrează că este furnizor de protecţie civilă la nivel european prin participarea la misiunea internaţională de sprijin în Turcia. El a susținut că este încrezător că echipa RO-USAR va interveni exemplar, aşa cum a făcut-o şi în alte misiuni.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a vorbit despre gestul României de a trimite într-un timp scurt o echipă complexă în Turcia, ca răspuns la evenimentele tragice care s-au petrecut în această țară.
„România a răspuns pozitiv unei solicitări de sprijin formulată prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, ca urmare a cutremurului devastator produs noaptea trecută în Turcia, în apropierea oraşului Gaziantep.
Gestul României de a trimite într-un timp scurt o echipă complexă formată din 60 de oameni cu expertiză pe zona de căutare – salvare, pe zona medicală – este unul de solidaritate într-o astfel de situaţie tragică şi sunt încrezător că, şi de această dată, echipa RO-USAR va interveni exemplar, aşa cum a făcut-o şi în misiunea anterioară pe teritoriul Albaniei”, a scris Bode, luni, pe Facebook.
Ministrul de Interne a subliniat că profesionalismul salvatorilor români este recunoscut pe plan mondial.
„Prin participarea la această misiune internaţională, România demonstrează că este furnizor de protecţie civilă la nivel european, fiind puternic angajată în misiunile de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de multiple tipuri de risc”, a spus Bode.
Profesionalismul echipelor de salvatori români, recunoscut pe plan internaţional
El a menționat că este conştient de importanţa unui astfel de serviciu public, motiv pentru care își exprimă recunoştinţa şi admiraţia pentru toate eforturile şi sacrificiile celor antrenaţi în salvarea de vieţi, a salvării comunităţilor din calea dezastrelor.
„Profesionalismul echipelor noastre de salvatori este recunoscut pe plan internaţional. Mărturie stau numeroasele misiuni de salvare la care au participat de-a lungul timpului, unde au beneficiat de o apreciere unanimă la nivel european, fiind de departe cei mai bine organizaţi”, a adăugat Lucian Bode.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România va trimite în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi patru câini de căutare. Trei aeronave vor transporta şapte tone de echipamente.
Cutremur devastator în Turcia
În Turcia, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs luni dimineață, la puțin după ora locală 4.00, la 23 de kilometri est de Nurdagi, în provincia Gaziantep, la o adâncime de 24,1 kilometri, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS). Nurdagi este situat de-a lungul graniței dintre Turcia și Siria, iar cutremurul a fost resimțit în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban.
Se crede că seismul de luni este cel mai puternic care a lovit Turcia din 1939, când un cutremur de aceeași magnitudine a ucis 30.000 de persoane. Ulterior, un alt cutremur cu magnitudinea 7,7 a avut loc luni în Turcia, la ora locală 13.25. Seismul a fost resimțit în multe orașe din Turcia. Într-un interval de aproape o jumătate de oră, s-au înregistrata patru replici puternice.