Lucian Bode vine cu vești bune. România a fost scoasă de pe lista de supraveghere privind traficul de persoane
Așadar, ministrul Afacerilor Interne a subliniat că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere, iar raportul Departamentului de Stat din SUA conturează „o imagine favorabilă a activităților anti-trafic”.
„Vești foarte bune pentru România în urma publicării raportului anual privind traficul de persoane de către Departamentul de Stat al SUA.
Mă bucur să constat că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere. Raportul Departamentului de Stat conturează o imagine favorabilă a activităților anti-trafic și evidențiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an.
Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate.
Nu am vrut să cred nicio clipă în scenariul în care România ar fi fost retrogradată, deoarece avem structuri, legislație, strategii, planuri de acțiune și linii de finanțare dedicate pe care am început deja să le utilizăm mai eficient și mai aplicat în prevenirea și combaterea acestui fenomen.
Eforturile noastre din ultimul an nu au vizat doar să răspundă recomandărilor Departamentului de Stat, ci sunt o expresie a angajamentului evident al României pentru combaterea acestui flagel.
Lupta anti-trafic presupune efortul conjugat al mai multor instituții și cu siguranță ne vom concentra în continuare pe remedierea aspectelor pe care trebuie să le îmbunătățim.
Aș vrea să subliniez că o decizie deosebit de importantă în acest sens a fost preluarea la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului a Comitetului de monitorizare a eforturilor anti–trafic.
Înțelegând importanța acestui dosar, sprijinul oferit de către domnul Prim-Ministru Nicolae Ciucă a fost esențial în ceea ce privește coordonarea tuturor măsurilor implementate, respectiv activităților realizate pe parcursul anului trecut”, a scris Lucian Bode pe Facebook.
Autoritățile din România manifestă o preocupare constantă pentru reducerea traficului de persoane
De asemenea, ministrul a subliniat că autoritățile din țara noastră manifestă o preocupare constantă pentru reducerea traficului de persoane.
„România are deja la dispoziție structuri, legislație, strategii, planuri de acțiune și linii de finanțare dedicate, pe care a început să le utilizeze mai eficient și mai aplicat în funcție de zonele deficitare identificate și de recomandările avansate în Raportul Departamentului de Stat, dar și în alte evaluări internaționale.
Autoritățile din România manifestă o preocupare constantă pentru reducerea traficului de persoane. MAI, prin structurile sale specializate, Poliția Română și ANITP, lucrează permanent împreună cu partenerii interni și internaționali pentru reducerea dimensiunilor traficului de persoane.
Se remarcă dialogul susținut avut în cursul anului trecut, precum și anul acesta atât cu reprezentanții Ambasadei SUA la București, cât și cu cei ai Departamentului de Stat pentru a prezenta progresele înregistrate de autoritățile române în domeniu, inclusiv din perspectiva Raportului, cât și pentru a conveni noi proiecte de cooperare destinate consolidării cooperării în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane.
Vreau să evidențiez dialogul foarte bun pe care l-am avut la 16 mai 2022, la Washington, cu doamna Kari Johnstone, Director al Biroului de Monitorizare și Combatere a Traficul de Persoane, din cadrul Departamentul de Stat.
A fost o foarte bună oportunitate de a prezenta eforturile Guvernului României, cu puțin timp înainte de publicarea Raportului, astfel încât partea americană să aibă posibilitatea de a primi date și informații direct de la MAI, având în vedere multitudinea de surse existente pentru colectarea de date.
Vă asigur că MAI rămâne în continuare angajat să coopereze atât cu celelalte autorități române, cât și cu societatea civilă și partenerii externi pentru a identifica soluții concrete și a avea un răspuns integrat în problematica combaterii și prevenirii traficului de persoane”, a mai spus Lucian Bode.