Varianta construirii unui singur reactor la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă este mai costisitoare, însă autorităţile nu iau în calcul renunţarea la proiect, a declarat directorul general în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Alexandru Săndulescu.
"Ministerul Economiei nu ia în calcul renunţarea la proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Trebuie găsiţi investitorii. Luăm în calcul mai multe variante. Varianta construirii unui singur reactor este mai costisitoare", a afirmat Săndulescu.
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a declarat, recent, pentru Agerpres, că MECMA a analizat trei variante de lucru pentru realizarea proiectului reactoarelor de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, o opţiune fiind construirea unui singur reactor, în loc de două.
"În acest moment, analizăm trei variante de lucru în privinţa realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Una dintre ele este modificarea unor condiţii şi prelungirea procesului de selecţie a companiilor interesate de proiect, pentru a da acestora posibilitatea să se implice prin componenta tehnologie si echipamente. O altă variantă ar lua în calcul oprirea proiectului şi reluarea procedurii de la zero", a afirmat, la începutul lunii martie, Lucian Bode.
Potrivit ministrului, până în prezent au fost achiziţionate caietele de sarcini de către două companii, din China şi din Coreea de Sud.
Comisia SN Nuclearelectrica SA (SNN) pentru derularea procesului de atragere de noi investitori în proiectul Unităţilor 3-4 de la Cernavodă a decis ca, până la finele lunii martie, o parte din documentaţia privind întocmirea ofertelor angajante pentru cele două reactoare să fie făcută publică pe website-urile Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Nuclearelectrica şi EnergoNuclear.
Având în vedere stadiul actual al activităţilor derulate de către compania de proiect EnergoNuclear, necesitatea actualizării şi completării informaţiilor cu privire la proiect, dar şi contextul de piaţă rezervat privind investiţiile în domeniul energetic, Comisia a constatat că se impune prelungirea, până la data de 15 septembrie 2012, a duratei până la care potenţialii noi investitori, interesaţi să investească în proiect, pot pregăti şi depune oferte angajante.
Termenul iniţial pentru selectarea investitorilor a fost 15 martie 2012.