"România va avea o creştere înceată, pentru o perioadă. Această problemă în care s-au afundat ţările dezvoltate nu are cum să se rezolve pe termen lung. Criza din ’29-’33 ne-a arătat că a durat cel puţin un deceniu. Japonia ne arată că are această problemă de două decenii. Fondul Monetar ne-a spus că va mai dura cel puţin 5 ani de acum încolo. Deci natura problemei este că nu se poate rezolva uşor atunci când spectrul deflaţiei, căci asta este problema în ţările dezvoltate, bate la uşă pare să fie chiar mai periculos decât spectrul inflaţiei. Depinde de cum vor rezolva această problemă ţările dezvoltate. Nu suntem singuri şi deocamdată am rămas dependenţi de aceaste intrări de fonduri", a spus Croitoru, luni, la o conferinţă de specialitate.
Potrivit acestuia, principala problemă este menţinerea, şi în viitor, a unor politici care să genereze încredere în momentul în care se vor relua intrările de capitaluri.
"Poate să apară o fluctuaţie faţă de o creştere de 1-2% ca surpriză din Agricultură pe care nu o putem controla pe ruta care vine de la vreme. În rest nu sunt mari schimbări care să ne ducă să spunem că va fi o creştere de 4%. Nu o vedem deocamdată. Principala problemă este menţinerea, şi în viitor a unor politici care să genereze încredere astfel încât atunci când se vor relua intrările de capitaluri să putem să avem aceste lucruri pregătite. După părerea mea, România ar putea să aibă şi un acord cu Fondul Monetar Internaţional într-o formă mai bună, să nu ne mai fie asociată o condiţionalitate ca un cazul acordului precautionary, ci să se vadă, să fie recunoscut progresul pe care l-a făcut România şi să avem acest tip de acord ceea ce ar aduce, alături de politici, cu ceva încredere. Problema, deocamdată, este în ambele părţi, şi în Uniune şi la noi", a spus Croitoru.
Lucian Croitoru a menţionat că România depinde mult de capitaluri care vin, în mare măsură, din zona euro.
"Atâta timp cât acolo este incertitudine şi intrările de capitaluri din România vor fi incerte. Principala ţintă a tuturor politicilor care se desfăşoară acum în Europa este, pe termen scurt, restabilirea încrederii în această zonă. Nu ştim când se va întâmpla acest lucru. Europa a trecut de la măsuri timide la nişte măsuri mult mai importante care au permis Băncii Centrale Europene să fie mai expansivă. În Germania, Curtea Constituţională a aprobat planurile asumate de cancelar. Aceste două lucruri sunt suficiente pentru ca, pe uşa din dos, să permită chiar mutualizarea datoriilor, deci important este ce se întâmplă în zona euro, pentru că noi aici suntem. Dacă aceste lucruri funcţionează în Europa să nu cumva să ne prindă pe picior greşit, să ne deteriorăm propriile politici care deocamdată au asigurat, cel puţin până cu ceva timp în urmă, nişte fundamente foarte bune ale României şi care generau coerenţă în politici şi încredere", a mai afirmat oficialul BNR.
Sursa: Agerpres