Lucian Croitoru, al cărui nume a fost vehiculat pentru postul de ministru de Finanţe, susţine că n-a avut discuţii cu reprezentanţii partidelor şi că va refuza orice post în Executiv.

„Sunt onorat de orice fel de nominalizare, dar am proiecte şi vor refuza orice poziţie. Noile proiecte ţin de Banca Naţională”, a declarat Lucian Croitoru pentru capital.ro. El a precizat, de asemenea, ca n-a avut niciun fel de discuţie cu membrii PDL.

Lucian Croitoru a fost nominalizat de preşedintele Traian Băsescu pentru postul de premier pe 15 octombrie, dar Executivul propus de el a fost respins de parlament pe 4 noiembrie. Preşedintele a justificat nominalizarea prin faptul că Lucian Croitoru este un tehnocrat care are experienţă în colaborarea cu instituţiile financiare internaţionale. Între 2003 şi 2007, el a lucrat la FMI.

Croitoru s-a remarcat în rândul economiştilor din România prin orietarea puternică de dreapta. Susţine că actuala criză economică a fost produsă de reglementări şi de autorităţi, nu de imperfecţiuni ale pieţelor şi că cea mai bună măsură anti-criză este ca statul să nu facă nimic.

Înainte de nominalizare, a fost consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, post pe care a revenit după veto-ul parlamentarilor. A candidat în septembrie pentru un loc în consiliul de administraţie al BNR, însă n-a primit votul parlamentarilor, care l-au preferat pe Bogdan Olteanu. Cel din urmă a avut un puternic sprijin politic (PSD şi PNL), care a compensat pentu lipsa de experienţă în sistemul financiar.