Lucian Elgi, apel către Fiscu
Banii pe care românii îi datorează statului. Lucian Elgi, cunoscut și sub numele de „Regele TikTok-ului”, a cerut autorităților să ofere clarificări influencerilor cu privire la modalitatea în care sunt impozitate sumele semnificative obținute pe această platformă.
Lucian Elgi a vorbit despre banii câștigați prin intermediul TikTok-ului.
De exemplu, spune el, pentru o singură colaborare realizată pe TikTok, într-un live în care a fost prezent și manelistul Nicolae Guță, o persoană a achitat suma de 60.000 de euro.
Lucian Elgi afirmă că a contactat ANAF-ul pentru a afla cum poate gestiona corect aceste venituri, dar nu a primit nicio clarificare în acest sens.
El a menționat că spectacolul este online și gratuit, fără a cere absolut nimic în schimb. „Regele TikTok-ului” adăugat că nu aveau cum să știe că live-ul va fi urmărit de 2,4 milioane de oameni pe întreaga durată.
„Cadrul legal este problema. Unde mă încadrez eu cu acești bani? Este o problemă aici, pentru că banii vin sub formă de donație. Eu nu le cer oamenilor, ei îmi dau. Unde mă încadrez cu acești bani? Care este cadrul legal?
Ajutați-mă să fiu un om cinstit. Găsiți o soluție pentru ca oamenii să înțeleagă. Eu am sunat la ANAF și am spus că vreau să scot această sumă de bani. Nu există o soluție”, a spus acesta la Antena 3 CNN.
Lucian Elgi a spus că și-ar dori să fie contactat de cineva de la ANAF pentru a învăța și pentru a ajuta și alți influenceri să înțeleagă calea legală de a scoate acești bani.
Cunoscând doar 70% dintre cei care au donat până acum, el a afirmat că sunt oameni de afaceri.
Declarația unică trebuie depusă până pe 25 mai
În altă ordine de idei, amintim că dacă ai realizat venituri suplimentare în anul precedent, cum ar fi cele din închirieri, investiții, dobânzi sau activități independente, este obligatoriu să completezi declarația unică în acest an. Termenul limită pentru depunerea documentului este 25 mai. Conform legislației, amenda pentru neprezentarea acestuia poate varia între 50 și 500 de lei.
Declarația unică pentru anul 2024 este necesară pentru toate veniturile provenite din activități independente, precum și pentru veniturile din închirieri, burse, dobânzi, dividende sau tranzacții cu criptomonede.
Contribuabilii care încep o activitate în decursul anului fiscal sau obțin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare care sunt supuse impunerii finale și care nu au avut până atunci obligația de a depune documentul, trebuie să o facă în termen de 30 de zile de la momentul producerii evenimentului sau încheierii contractului între părți. Mai multe puteți citi aici.