Lucian Heiuș îl corectează pe Adrian Câciu: ANAF a încasat cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net

Lucian Heiuș

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Fostul șef ANAF, Lucian Heiuș, i-a răspuns ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, atenționându-l că în declarația lui s-a strecurat o eroare. Potrivit acestuia, ANAF a încasat 148 de miliarde de lei, cu 5.5 miliarde mai mult decât totalul declarat net.

Răspunsul lui Lucian Heiuș, după anunțul lui Adrian Câciu: În declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare

„Îi atrag respectuos atenţia domnului ministru Adrian Câciu, că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare.

Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) şi mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei”, a scris Lucian Heiuș pe Facebook.

În încheiere, acesta a atras atenția că „ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net”.

Nicoleta Cârciumaru a fost propusă pentru preluarea conducerii ANAF

Luni, pe data de 30 mai, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că după demisia lui Lucian Heiuș, Nicoleta Cârciumaru a fost propusă pentru a prelua conducerea ANAF. Acesta a precizat, totodată, că a propus şi schimbarea şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, subliniind că eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară.

“Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte. Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare.

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, a transmis ministrul.

Lucian Heiuș și-a dat demisia de la conducerea ANAF

Vă reamintim că Lucian Heiuș a demisionat din funcția de președinte al ANAF luni, 29 mai.

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituţie şi le mulţumesc colegilor mei pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulţumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate şi respect faţă de contribuabili.

În 2022, am reuşit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei. În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11,451 miliarde de lei”, a transmis luni Lucian Heiuş.