Lucian Heiuș a spus că în primele zece luni ale anului 2022, ANAF a reușit să asigure resursele stabilite prin legea bugetară și speră să reușească același lucru și in lunile noiembrie și decembrie.

„Pe primele zece luni, ANAF a reușit să asigure resursele stabilite prin legea bugetară și de rectificare bugetară. Sper ca și în noiembrie și decembrie să reușim să aducem acești bani. Aștept a două rectificare că să vedem țintă de colectare pentru noiembrie și decembrie”, a declarat șeful ANAF.

Gradul de colectare va crește

Lucian Heiuș a spus de asemenea că gradul de colectare va crește și scopul este e să se depășească 27% din PIB.

„Dacă anul trecut au fost 26,3, ținta e să depășim 27% din PIB. Prin PNRR e stabilită o creștere pentru 2022 cu 0,5. Ar trebui minim să fie 26,8, dar după estimările noastre, dacă încasările vor merge în ritmul primelor 10 luni, vom fi la 27,2-27,3. Noi comparăm mediile de impozitare din alte state, fără să ținem cont de nivelul impozitării din alte state.

Am făcut o analiză înainte de a fi la ANAF și dacă în România s-ar colecta tot, n-am depăși 36% din PIB. De aici trebuie să pornim o discuție foarte corectă. În Ungaria, TVA e 24%. În România e 19%. Nu-mi doresc să crească un impozit sau taxa, mai ales că suntem în plină criză.

Niciodată nu mărești în criză. Mărești când ești în creștere economică și lucrurile merg bine”, a declarat acesta.

ANAF, prima listă a contribuabililor persoane juridice fără datorii la stat

Joi, pe data de 3 noiembrie, ANAF. a publicat prima listă a contribuabililor persoane juridice care nu au datorii la stat. Documentul include persoane juridice care şi-au declarat şi achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată.

„ANAF publică prima listă a contribuabililor persoane juridice care nu au obligații restante. ANAF publică pe portalul propriu prima listă a contribuabililor persoane juridice care nu au obligații restante, aferentă trimestrului III al anului curent. Lista cuprinde un număr de 571.300 de contribuabili persoane juridice care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și care nu figurează în evidențele fiscale cu obligații bugetare restante.

Lista cuprinde denumirea contribuabilului și codul de identificare fiscală și este ordonată alfabetic. Totodată, există opțiunea interogării punctuale a informațiilor despre fiecare contribuabil după denumirea acestuia. ANAF va publica lista contribuabililor persoane juridice care nu înregistrează obligații restante, trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare”, a transmis ANAF pe Facebook.