Lucian Heiuș, numit secretar general la Ministerul Finanțelor. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

Lucian Heiuș

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu l-a numit pe fostul președinte ANAF, Lucian Heiuș, în funcția de secretar general la Ministerul Finanțelor. Heiuș a demisionat la finalul lunii mai de la șefia Fiscului, precizând că „a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate”.

Lucian Heiuș, numit secretar general la Ministerul Finanțelor

Fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a fost numit de premierul Marcel Ciolacu în funcția de secretar general la Ministerul Finanțelor. Decizii privind numirea sa a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Heiuș și-a dat demisia de la cârma ANAF la data de 29 mai 2023.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea la plecarea lui Heiuș de la ANAF că „dacă prim-ministrul a luat această decizie, înseamnă că a existat o problemă”, referindu-se la încasările la buget.

În ceea ce privește încasările ANAF, fostul şef al instituţiei, Lucian Heiuş, spunea că Fiscul a încasat 148 miliarde lei în primele cinci luni din acest an, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net. Declarația sa venea după ce ministrul Finanţelor de atunci, Adrian Câciu, a anunţat încasări mai mici cu 8,9 miliarde de lei în aceeaşi perioadă.

De asemenea, potrivit lui Heiuș, în luna aprilie 2023, au fost trimise 780 de notificări către persoane fizice care nu-şi pot justifica veniturile.

Fostul șef ANAF a demisionat din funcție la 29 mai

Totodată, în mandatul său, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3,688 miliarde de lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeaşi perioadă, Direcţia Antifraudă Fiscală a cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2,471 miliarde de lei – şi a înaintat organelor de urmărire penală 289 de acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 milioane de lei.

În plus, în urma activităţii de verificare documentară, au fost emise decizii de impunere pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 milioane de lei.

„Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administraţia fiscală a deschis căi de acţiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum. Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF şi proiectele începute acum şi sper ca viitorul preşedinte să continue proiectele de digitalizare ale instituţiei”, mai precizează Lucian Heiuş.