În luna august, lucrările de construcţii au scăzut în Uniunea Europeană. Astfel, România a fost și ea afectată de această criză. Țara noastră se numără printre ţările membre cu cel mai mare declin al lucrărilor de construcţii atât de la o lună la alta cât şi în ritm anual, arată datele publicate, marţi, de Eurostat, potrivit Agerpres.
Conform acestor date, lucrările de construcţii au scăzut cu 1,8% în Uniunea Europeană de la o lună la alta, în timp ce în zona euro au înregistrat un declin de 1,3%.
În rândul statelor membre din UE, cele mai importante reduceri au fost înregistrate în Suedia (minus 10,5%), Ungaria (minus 5,9%), Germania (minus 3,1%) şi România (minus 2,6%).
În cazul României, declinul din în luna august vine după o scădere de 5% înregistrată în luna iulie.
Lucrările de construcţii au scăzut dramatic în Europa
În ritm anual, luna august 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, lucrările de construcţii au scăzut cu 1,6% în zona euro şi cu 1% în Uniunea Europeană. Şi în acest acest caz, România este printre ţările unde lucrările de construcţii au scăzut în ritm anual, cu 7%, o contracţie mai abruptă fiind înregistrată doar în Spania (minus 13,9%).
Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, în luna august 2021, faţă de iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută (-0,3%), cât şi ca serie ajustată (-2,6%). În ambele cazuri, un rol l-au avut lucrările de construcţii noi, care s-au diminuat cu 1,4% şi cu 5%.
Totodată, în august 2021 vs august 2020, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 5,8%. Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%, raportat la perioada de referinţă.
În acest sens, pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%).