Inginerul Hristu Uzun, managerul de proiect din partea ABADL pentru lucrările de reabilitare a litoralului la Eforie Nord, a declarat miercuri, 30 septembrie, într-o conferinţă de presă organizată la Constanţa, că nisipul utilizat la extinderea plajei este extras din largul mării, de la o adâncime de 20-25 metri, din zone unde nu exista floră sau faună şi unde nisipul avea aceeaşi structură ca cel de pe plajă. "Constructorul olandez a făcut prospecţiuni care au fost avizate de Agenţia Naţională pentru Resursele Minerale şi autorizate de ABADL", a precizat acesta, citat de site-ul eforie.city
Reprezentantul consultantului care a asigurat asistenţa tehnică pentru managementul şi supravegherea celui mai amplu proiect de protecţie a litoralului românesc, prezent la rândul său la conferinţa de presă, a apreciat că Marea Neagră va avea altă culoare şi altă claritate în urma lucrărilor şi a estimat că pe unele porţiuni lucrările – care sunt garantate de constructorii olandezi pe termen de 50 ani – sunt încheiate în proporţie de 99%, iar recepţia finală va fi peste o lună.
Foarte important este că lucrările de reabilitare costieră vor continua şi vor viza şi staţiunea Eforie Sud. De anul viitor va demara un alt proiect pentru refacerea plajelor, care va fi elaborat şi transmis spre aprobare Comisiei Europene. Specialiştii prezenţi la evenimentul de miercuri de la Constanţa vorbesc despre 11 loturi de la Eforie Sud la Vama Veche, întinse pe 12 kilometri, despre noi soluţii tehnice, ecluze, măsuri de protejare a lacurilor, zonelor şi speciilor.