Lucrările în construcții explodează. Creștere neașteaptă anunțată de INS, care a dat publicității ultimele date privitoare la acest sector.
Lucrările în construcții explodează. Creștere neașteaptă anunțată de INS, care a susținut că acestea au crescut cu 17,6%, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, aporturi importante fiind consemnate în cazul reparaţiilor capitale, respectiv la construcţiile inginereşti.
Potrivit datelor oficiale, în intervalul ianuarie – septembrie 2020, în marja creşterii ca serie brută a volumului lucrărilor în construcţii, pe elemente de structură au avut loc rezultate pozitive la lucrările de reparaţii capitale (+56,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+39,8%) şi construcţiile noi (+6,4%).
De asemenea, pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+19,5%), clădirile rezidenţiale (+18,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+14,2%), arată Agerpres.
În acelaşi interval de analiză, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 19,3%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de reparaţii capitale (+50,9%), al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+46,6%) şi al lucrărilor de construcţii noi (+7,7%). Totodată, pe obiecte de construcţii, construcţiile inginereşti au înregistrat un volum în creştere cu 23,5%, clădirile rezidenţiale – un plus de 19,1% şi clădirile nerezidenţiale (+15%).
La nivelul lunii septembrie 2020, comparativ cu septembrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii s-a majorat atât ca serie brută (+18,7%), cât şi ca serie ajustată (+19,2%), ca urmare a activităţilor rezultate în lucrările de reparaţii capitale (+83,4%, respectiv +78,2%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+16,7%, respectiv +18,8%).
Potrivit INS, raportat la luna august a acestui an, în septembrie 2020, volumul total al lucrărilor de construcţii s-a majorat, ca serie brută, cu 9,8%, iar ca serie ajustată cu 1,6%.
De altfe, ministrul de Finanțe Florin Cîțu a anunțat într-o conferință de presă organizată sâmbătă că România a înregistrat cea mai mare creștere economică trimestrială din ultimii 20 de ani și cunoaște, în acest moment, cea mai rapidă revenire economică de după o criză. El a mai spus că România nu va înregistra doua trimestre consecutive de contracție economică, ceea ce înseamnă că economia României nu va intra în recesiune.