Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți că Nuclearelectrica a selectat o companie care efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul Unității 1 de la Cernavodă, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia.

Retehnologizarea Unității 1 a centralei de la Cernavodă avansează

„Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 a centralei Nucleare de la Cernavodă avansează! SN Nuclearelectrica SA a selectat compania Candu Energy Inc., membră a Grupului SNC-Lavalin (TSX: SNC), pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU al Unității 1 de la Cernavoda, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia.

În cadrul acordului pe doi ani, în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavoda. Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Da, decarbonizare fără energie nucleară nu se poate! Mă bucur că partenerii canadieni ne sunt în continuare aliati de încredere pentru obținerea independenței și securității energetice.”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Virgil Popescu, despre achiziția Termocentralei de la Mintia

De asemenea, luni, Virgil Popescu a anunțat că a avut o întâlnire cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, care a achiziționat Termocentrala de la Mintia.

„Astăzi (luni – n.red) împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă am avut o întâlnire cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, care a achiziționat Termocentrala de la Mintia.

În cadrul întâlnirii, a fost prezentat planul de investiții în valoare de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. În acest sens, vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puțin 1500 MW.

Prima etapă a investiției va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni.

Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen.”, a mai scris luni Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.