Deputatul liberal Elena Hărătău a informat recent că lucrările pentru proiectul Legii învățământului preuniversitar au fost încheiate. Legea a fost votată în Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților cu 13 voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere.
Totodată, deputatul PNL Elena Hărătău a spus că în ziua de joi, 26 aprilie, vor fi dezbătute amendamentele depuse la proiectul pentru Legea Educației pentru învățământului universitar.
Legea a fost votată în Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților
„S-au încheiat lucrările proiectului Legii învățământului preuniversitar. Legea a fost votată în Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților cu 13 voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere. Așteptăm ca legea să fie votată, în ansamblul ei, și în Senat!
Începând de mâine, vom dezbate amendamentele depuse la proiectul pentru Legea Educației pentru învățământului universitar. Mulțumim doamnei ministru al Educației, Ligia Deca și domnului secretar de stat Sorin Ion, pentru participare și implicare!”, a spus Elena Hărătău.
Amendamente PSD la Legea Educației
Anterior, președintele Comisiei de Învățământ, Tineret și Sport din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a anunțat deciziile luate după dezbaterile asupra noii Legi a Educației care au continuat în Parlamentului României.
„Din cele aproximativ 1000 de amendamente înaintate Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților la proiectul Legii Educației, în urma dezbaterilor au fost adoptate o serie de măsuri privind învățământul preuniversitar ce vizează dezvoltarea învățământului tehnologic dual și a liceelor agricole și silvice, sprijinirea copiilor români din afara granițelor țării, sănătatea elevilor, inclusiv prevenția prin înființarea mai multor cabinete medicale în școli, precum și a cabinetelor stomatologice în unitățile de învățământ, siguranța în școli, precum și asigurarea de șanse egale prin continuarea educației și reinserția pe piața muncii a cazurilor particulare.
Învățământul tehnologic în sistem dual este singura modalitate prin care putem să pregătim tinerii pentru meseriile cerute de piața muncii. La propunerea Partidului Social Democrat s-a decis stimularea și cointeresarea operatorilor economici care aleg să fie parteneri în educație. Astfel, burse pentru elevii care urmează cursurile învățământului tehnologic în sistem dual, precum și scutirile de taxe pentru operatorii economici implicați vor fi detaliate în legislația subsecventă.
Totodată, a fost adoptată propunerea Partidului Social Democrat privind reglementarea liceelor silvice alături de învățământul din liceele agricole. În ceea ce privește copiii români din afara granițelor țării, la propunerea PSD au fost adoptate o serie de amendamente ce vizează introducerea și finanțarea mai multor cursuri de „Limbă, Cultură și Civilizație Românească” în cadrul unor instituții de învățământ din afara granițelor, dar și în sistem online”, a spus Natalia Intotero.