Dinții strâmbi pot fi o problema reală, indiferent de vârstă sau de starea în care se află întreagă cavitate bucală. Cea mai mare problema însă, pentru foarte multe persoane, poate fi stimă de sine scăzută, deoarece dinții nealiniați și neobișnuit așezați sunt considerați neatrăgători, chiar respingători. Chiar dacă un pacient are o igienă orală excelență, aceasta nu îi împiedică pe oameni să emită judecați negative cu privire la dinții strâmbi.
Acesta este motivul pentru care stomatologii urmăresc atât de atent dezvoltarea danturii încă din perioada copilăriei. De îndată ce dinții permanenți au început să apară, creșterea și formarea lor poate fi urmărită, pentru a ne asigura că sunt complet sănătoși. Dacă observăm dinții strâmbi, copilăria este momentul perfect pentru punerea în aplicare a măsurilor de corectare.
Gura este încă în creștere la un copil, astfel încât țesuturile sunt mai maleabile și mai flexibile decât ar fi la un adult. Este mult mai bine pentru un copil dacă dinții strâmbi pot fi fixați înainte de debutul adolescenței, deoarece acesta este un moment în care aspectul înseamnă totul. Dinții imperfecți, pătați, rupți sau nealiniați pot duce la probleme sociale și emoționale.
Mulți adolescenți se tem aparate dentare sunt urâte și unii refuză să le poarte cu totul. Însă, aparatele dentare moderne sunt mult mai puțin vizibile decât unele dintre produsele mai vechi. Așadar, putem evita drama specifică vârstei și vom urmări cu atenție sănătatea dentară a copilului. Vom merge la medicul dentist în mod regulat și orice probleme vor fi tratate înainte de a deveni o problemă majoră.
Aparatul dentar este cel mai frecvent asociat cu adolescenții, pur și simplu, pentru că la această vârstă majoritatea oamenilor își observă pentru prima dată dinții strâmbi. Totuși, nu există o limita de vârstă pentru acest tip de tratament corectiv, așa că nu te lasă înșelat de stereotipuri. Poți utiliza aparate dentare pentru a corectă dinții strâmbi la orice vârstă, atâta timp cât dinții și gingiile sunt destul de puternice. Aparatul dentar nu este potrivit pentru pacienții cu gingii slăbite sau cu o sănătate orală precară.
Acest lucru se datorează faptului că aparatul dentar exercită o presiune suplimentară asupra gingiilor. În mod natural, trebuie să ai un țesut gingival dur, robust și flexibil, care să poată să își revină dacă dorești să porți aparate dentare. Devine din ce în ce mai frecvent că adulții să poarte aparate dentare.
Presupunerea este că aparatele dentare se referă la a oferi unui pacient dinți perfect drepți. Deși acesta este unul dintre principalele obiective ale purtării lor, nu este singurul obiectiv. Aparatele dentare realizează mult mai mult. Acesta este motivul pentru care, atunci când un pacient participa la o consultație pentru aparate dentare, ortodontul îi examinează gură pentru o mulțime de probleme diferite.
Pe lângă stabilirea dacă dinții tăi sunt drepți, ortodontul tău va verifică dacă mușcătura ta este sănătoasă. „Mușcătura” este ceea ce se întâmplă atunci când închizi cele două rânduri de dinți și apoi le deschizi din nou. Când faci acest lucru, rândurile ar trebui să se întâlnească, dar să nu se încalece sau să nu fie coordonate. Această este o parte importantă pentru a te asigura că gură funcționează corect.
Problemele cu mușcătura pot duce chiar și la dureri de cap și, desigur, la probleme de mestecat și vorbire, dacă nu sunt tratate. Deci, amintește-ți că programările la medicul ortodont sunt mai mult decât importante. Ele pot însemna diferența dintre o soluție rapidă pentru o disfuncție minoră și o problemă neobservată care se transformă într-o provocare majoră.
Deși aparatele dentare nu prea sunt ieftine, sunt o soluție mai mult decât eficientă pentru multe probleme, așa cum am văzut până acum. Aparatul dentar este un tratament esențial, și există o mulțime de soluții prietenoase cu bugetul pentru a ajută pacienții să facă față cheltuielilor. Important este să știm că costurile variază extrem de mult. Costul tipic al aparatelor dentare depinde de locație, clinică, vârsta pacientului și dacă există sau nu alte probleme complicate.
Trebuie să știi că prețul aparatului dentar „invizibil” este mai mare decât cel metalic standard, deoarece este mai dificil de fabricat. În mod crucial, acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt o opțiune mai bună pentru dinții tăi. Medicul dentist îți va putea oferi sfaturi cu privire la ce tip de aparat dentar este compatibil cu gura ta.
Din păcate, purtarea și obișnuința cu aparatul dentar nu reprezintă un proces fără durere. În timp ce montarea nu este dureroasă, noile senzații și presiunea asupra dinților vor provoca dureri. Este posibil să experimentezi răni în interiorul gingiilor și buzelor, deoarece gura nu este obișnuită să aibă atât de mult metal sau plastic aproape de țesuturi. Toate aceste reacții adverse sunt însă normale și ar trebui să dispară după câteva săptămâni.
Dacă ți s-a pus recent un aparat dentar și întâmpini probleme de reglare, discuta cu ortodontul. Este responsabilitatea lui de a te ajută să treci prin etapele inițiale ale purtării acestuia. Dacă rămâi în legătură cu medicul dentist și vei face vizite regulate, ar trebui să constați că procesul merge mult mai ușor.
De asemenea, trebuie să îți menții dinții și gura cât mai sănătoasă posibil. Din fericire, periajul nu este cu mult mai dificil decât este în mod normal. Poți folosi o periuță de dinți obișnuită. Este posibil să fie nevoie să o înlocuiești mai des, deoarece suporturile metalice o vor distruge mai repede. Ai grijă, periază ușor și nu pune prea multă presiune pe dinți.
Trebuie să îți amintești că scopul final este o gură mai sănătoasă și un zâmbet mult mai frumos!