Albinele au început să producă prețiosul nectar cu milioane de ani în urmă, iar numeroasele beneficii pentru sănătate ale deliciosului produs au făcut-o un element important al alimentației oamenilor. Mierea este bogată în vitamine și minerale, care depind foarte mult de tipul de flori folosite de micile insecte.
Site-ul Kiadl prezintă câteva informații mai puțin cunoscute despre miere și despre modul în care albinuțele fac acest produs atât de apreciat.
Mierea nu se strică niciodată!
Câtă vreme este păstrată într-un recipient etanș, mierea este unul dintre puținele alimente care nu se strică niciodată. Acest lucru se datorează faptului că este natural foarte acidă și are un nivel scăzut de umiditate.
”Spălarea mierii”
Uneori, în alimentație, mierea este combinată cu zaharuri și siropuri mai ieftine, înainte de a fi vândută ca miere pură, iar acest proces se numește ”Spălarea Mierii”.
În 2012, câțiva apicultori francezi au descoperit miere albastră și verde. Explicația: albinele colectau polen în deșeurile de la o fabrică care producea bomboane M&M.
Există diferite arome de miere, în funcție de locul de unde albinele colectează polenul. Mierea de eucalipt are un gust mentolat, în timp ce mierea din diferite flori pe care le aleg albinele are un gust mai dulce.
Misterul mierii violet
În sud-estul SUA, se știe că unele albine produc miere de culoare violet. Oamenii de știință nu au găsit o explicație pentru acest lucru.
Mierea este bună pentru mediu
Polenizarea, adică tot ceea ce se întâmplă când albinele adună nectar din flori, este esențială pentru creșeterea și reproducerea culturilor și a vegetației. La rândul său, acest lucru este benefic pentru economie. Se estimează că, în SUA, albinele polenizează recolte în valoare de 20 de miliarde de dolari, în fiecare an.
Un singur stup poate produce între 30 și 100 de kilograme de miere
Pentru a produce o jumătate de kilogram de miere, o albină trebuie să colecteze nectar de la aproximativ două milioane de flori și trebuie să zboare sute de km.
Albinele trăiesc din mierea pe care o produc în timpul iernii, așa că muncesc din greu toată vara pentru a se asigura că vor avea suficientă miere pentru a susține întregul stup în lunile de iarnă.
Peste 20.000 de specii de albine, dar nu toate produc miere
Există peste 20.000 de specii de albine pe planetă și nu toate produc miere. De fapt, foarte puține o fac. Sunt cunoscute doar șapte specii de albine melifere, iar albina folosită pentru apicultura comercială în SUA se numește Apis mellifera.
Albinele ne dau și lăptișorul de matcă și fagurele
Albinele nu ne dau doar miere: lăptișorul de matcă, fagurele și ceara de albine sunt făcute cu miere și produse de albine.
În medie, o albină produce doar 1/12 dintr-o linguriță de miere în timpul vieții. Asta înseamnă că e nevoie de cel puțin opt albine pentru a produce o singură linguriță de miere!
Viespea mexicană poate produce miere
Nu toată mierea este făcută de albine! Viespea mexicană poate produce și ea miere. Cu toate acestea, mierea acesteia poate fi otrăvitoare din cauza tipurilor de flori pe care le vizitează.
Miere veche de 3000 de ani, în stare perfectă și comestibilă!
Există dovezi că albinele produc miere de milioane de ani. Arheologii au descoperit un fagure fosilizat care datează de peste trei milioane de ani
Chiar dacă albinele produc miere de milioane de ani, oamenii o recoltează doar de mii de ani. O pictură rupestră, care ar putea avea o vechime de 15.000 de ani, a fost descoperită în Valencia (Spania) și înfățișează un om care adună miere dintr-un stup.
De asemenea, căutarea unui mormânt egiptean a scos la iveală miere care avea o vechime de 3000 de ani, nu era stricată și era comestibilă!