Lucruri pe care nu le știați despre sportul rege

Fotbalul este cel mai apreciat si cel urmarit sport din lume, adunand de-a lungul timpului o sumedenie de recorduri. La inceputurile sale, istoria consemneaza multe evenimente care ar putea parea incredibile acum, despre acestea urmand sa vorbim pe larg in randurile ce urmeaza.

Anglia este tara in care a luat nastere acest sport, motiv pentru care e lesne de inteles ca acolo vom gasi si prima echipa de fotbal. FC Sheffield, pe numele ei, a fost infiintata in anul 1857 si activeaza la ora actuala in fotbalul amator din Albion. In ciuda acestui record, FC Shefield nu a reusit niciodata sa faca pasul spre ligile profesioniste.

De pe www.fussballwetten.info aflam ca primul meci oficial a avut loc intre FC Sheffield si FC Hallam. Pana sa apara aceasta echipa rivala, dintr-un cartier apropiat, partidele se tineau intre jucatorii lui FC Sheffield, care erau impartiti in functie de anumite criterii: someri-angajati sau casatoriti-necasatoriti. Derby-ul dintre FC Sheffield si FC Hallam are o istorie in spate de peste 150 de ani.

Sandygate Road este considerat a fi cel mai vechi stadion din lume. Meciurile de cricket reprezentau destinatia initiala a stadionului, dupa care locatia a suferit diverse modificari pentru a putea gazdui jocurile de „acasa” ale lui FC Hallam. Dat in folosinta la inceputul secolului al XIX-lea, in 1804 mai exact, pe Sandygate Road si-a desfasurat FC Hallam toate meciurile de pe teren propriu.

De Richard Lindon este legata aparitia primei mingi care era prevazuta cu o anvelopa elastica de cauciuc. Lindon a revolutionat sportul al carui regulament initial le interziceau tuturor jucatorilor sa joace mingea cu mana. Nici macar portarii nu erau scutiti de acest lucru, pauzele dintre reprize neavand o durata fixa de timp. Intre reprize, fotbalistii echipelor implicate aveau timp suficient pentru a-si schimba echipamentul de joc, a face un dus sau pentru a lua o gustare inainte de reinceperea meciului.

Cu aproape 200.000 de oameni in tribune, stadionul Maracana din Brazilia detine recordul pentru cea mai mare audienta la un meci de fotbal. Se intampla in 1950, an in care Brazilia a gazduit Campionatul Mondial, iar nationala Selecao si Uruguay-ul au reusit sa atraga in tribunele Maracanei 199.854 de oameni!

Jucatorul francezilor de la RC Lens, Stefan „Stanis” Dembicki, polonez la origini, a fost primul care a punctat de 16 ori in acelasi meci. Performanta lui Dembicki a fost egalata in 2007 de catre Panagiotis Pontikos. Fotbalistul lui Olympos Xylofagou (Cipru, Liga a 3-a) a adunat, la randul sau, 16 goluri impotriva unui adversar din aceeasi liga, S.E.K.

La polul opus, autogoluri, dam peste o echipa din Madagascar. Componentii lui Stade Olympique de L’Emyrne au incercat sa protesteze cu privire la deciziile arbitrului intr-un mod cu totul si cu totul original, introducandu-si mingea in proprie poarta de 149 de ori.

Dupa cum bine puteti intui, 149-0 este, de asemenea si cea mai mare diferenta de scor inregistrata intr-un meci oficial de fotbal!

Curiozitati din fotbalul romanesc

Primul campionat din fotbalul romanesc a avut loc intre anii 1909-1910, lupta ducandu-se intre trei formatii: Colentina Bucuresti, Olympia Bucuresti si United Ploiesti. Olympia s-a impus de doua ori la rand, multi dintre campioni renuntand la fotbal si alegand rugby-ul, care era privit ca un sport mai barbatesc decat fotbalul. Ulterior, clubul din Colentina avea sa ii transfere pe jucatorii care ramasesera la Olympia.

Conform fussballwetten.info, Chinezul Timisoara si Steaua Bucuresti sunt echipele romanesti cu cele mai multe titluri de campioana castigate in ani consecutivi. Banatenii au dominat anii ’20 (1921-1927), in timp ce „ros-albastrii” au bifat succese pe linie intre 1992 si 1998. Pe locul 2 o gasim, din nou, pe Steaua Bucuresti, care a cucerit cinci titluri de campioana in perioada 1984-1989. Dinamo prinde podiumul acestui top, cu patru campionate luate la rand (1961-1965). (P)

Autor: SeoPower.ro