Articolele de uz casnic care nu ar trebui curățate cu oțet

Oțetul alb distilat poate face totul, de la albirea rufelor, până la dezinfectarea băii. Deși produsul natural este extrem de versatil, curățarea cu oțet a unor suprafețe le poate deteriora din cauza compoziției sale ridicate de acid acetic. De aceea, este important să știți când NU trebuie să folosiți oțetul la curățenie. Iată ce vă sfătuiesc experții consultați de site-ul Marthastewart.

Ingredient de uz casnic, oțetul este fermentat într-un proces în două etape și este o combinație de acid acetic și apă, spune Marla Mock, expertă la Molly Maid.

„La gătit și la copt sunt folosite diferite tipuri de oțet, oțetul alb distilat fiind cel mai des folosit la curățare”, spune ea.

De ce este folosit oțetul pentru curățarea unor articole

Oțetul este folosit, adesea, pentru curățarea unor articole, deoarece este eficient în îndepărtarea petelor, eliminarea mirosurilor și îndepărtarea murdăriei de pe suprafețe.

„Este binecunoscut faptul că acidul acetic din oțet are proprietăți antimicrobiene, care pot ajuta la uciderea anumitor tipuri de bacterii și germeni, făcându-l un dezinfectant natural eficient”, spune Alicia Sokolowski, CEO al AspenClean.

„Oțetul poate ajuta, de asemenea, la neutralizarea și eliminarea mirosurilor”, explică ea.

Oțet de curățare vs. oțet alb

În timp ce ambele tipuri de oțet sunt făcute în principal din acid acetic și apă, oțetul alb distilat și oțetul de curățare diferă.

„Nivelurile de aciditate sunt diferența principală dintre aceste două produse”, spune Sokolowski. „Oțetul de curățare are de obicei o concentrație mai mare de acid acetic, în comparație cu oțetul alb obișnuit”.

Oțetul alb conține aproximativ 5 până la 7 procente de acid acetic, în timp ce oțetul de curățare are o concentrație mai mare, de aproximativ 6 până la 8 procente”, a subliniat ea.

De asemenea, oțetul de curățare are aditivi sau substanțe chimice suplimentare care:

  • îi sporesc puterile de curățare
  • elimină mirosurile specifice

„Oțetul alb obișnuit își menține, în general, mirosul natural și nu include aditivi suplimentari pentru parfum sau curățare îmbunătățită”, explică ea.

Nu trebuie combinat niciodată cu clor

Nu folosiți niciodată oțet pentru a curăța anumite lucruri, amestecându-l cu clor.

„Amestecarea clorului (hipoclorit de sodiu) cu oțet (acid acetic) nu este recomandată, din cauza potențialei reacții chimice care poate avea loc, ducând la eliberarea uno gaze nocive, numite clor gazos”, spune Sokolowski. „Când aceste două substanțe sunt combinate, provoacă diverse probleme de sănătate, mai ales atunci dacă sunt inhalate în concentrații mari”, avertizează ei.

Piatră naturală

Dacă blaturile din bucătărie sunt din piatră naturală riscați să le deteriorați dacă le curățați cu oțet.

Este vorba despre:

  • marmură
  • granit
  • calcar
  • travertin

„Oțetul alb, care conține acid acetic, poate deteriora aceste suprafețe datorită naturii sale acide”, spune Sokolowski.

Chitul

Evitați utilizarea oțetului pe chitul deteriorat, pentru că poate duce la deteriorarea lui din cauza acidității ridicate a produsului, spune Mock.

Cu toate acestea, oțetul poate fi folosit pentru a curăța chitul sigilat și este o modalitate eficientă de a îndepărta petele. Înainte de a utiliza oțet pe chitul sigilat, testați un mic plasture pentru a vă asigura că nu provoacă daune sau decolorare.

otet
SURSA FOTO: Dreamstime

Lemn nefinisat

Lemnul nefinisat este mai poros, ceea ce înseamnă că oțetul alb poate pătrunde în fibrele de lemn, făcându-l să se deformeze, spune Sokolowski.

„Oțetul alb poate modifica și aspectul natural al lemnului și îl poate face să pară neuniform sau cu pete”, spune ea.

Fontă

Așa cum ar trebui să evitați să gătiți alimente acide în vase de fontă, ar trebui să evitați să le curățați cu produse acide. Un astfel de produs este oțetul.

„Tigăile din fontă sunt acoperite cu un strat de ulei polimerizat, care oferă o suprafață naturală antiaderentă și protejează tigaia de rugină”, spune Sokolowski. „Oțetul este acid și poate îndepărta acest strat, ceea ce duce la pierderea proprietăților antiaderente ale tigăii”, explică el.

Electronice

Nu ar trebui să folosiți oțet pentru a curăța electronice.

„Electronicele sunt foarte sensibile la umiditate”, spune Sokolowski. „Aplicarea oțetului alb direct pe dispozitivele electronice poate aduce umiditate în zonele în care nu ar trebui să fie, provocând deteriorarea componentelor interne sau scurtcircuite”.

În plus, poate fi coroziv, deteriorând anumite componente electronice.

Cauciuc

Nu utilizați oțet pe nimic din cauciuc.

„La fel ca suprafețele din piatră naturală și chitul, proprietățile acide ale oțetului pot distruge cauciucul”, spune Mock.

În schimb, curățați cauciucul cu o combinație de săpun natural și apă.

Excrementele de animale

Deși oțetul alb este folosit frecvent pentru neutralizarea mirosurilor și dezinfectare, poate lăsa un miros rezidual la care unele animale de companie pot fi sensibile.

„Mirosul persistent de oțet le poate descuraja să folosească anumite locuri unde își fac nevoile sau ar putea găsi mirosul neplăcut”, spune Sokolowski.

Mobilă cerată

Nu folosiți oțet alb pe mobilierul cerat, deoarece poate distruge finisajul. În plus, acidul din oțetul alb poate provoca descompunerea și dizolvarea stratului de ceară de pe mobilier.