Premierul Ludovic Orban a fost prezent la dezbaterea "Ora prim-ministrului" din Cameră și a vorbit despre pregătirile guvernului în ceea ce privește prelungirea stării de alertă din cauza epidemiei de coronavirus. Anunțul făcut de Orban în privința unor noi restricții.
România este pe locul 18 la nivel european în ceea ce priveşte rata infectărilor cu noul coronavirus, a declarat, luni, în Camera Deputaţilor, prim-ministrul Ludovic Orban.
„România, astăzi, între ţările europene, se găseşte pe locul 18, având pe ultimele 14 zile la 100.000 de locuitori 484, faţă de Cehia 1.471, Belgia 1.342, Franţa 968, Austria 789, Polonia 770. Pot să vă continui lista. Deci, astăzi, România se găseşte pe locul 18 la nivel european în ceea ce priveşte rata infectărilor. Cu toate astea, măsurile pe care le luăm şi care văd că le folosiţi cu scop electoral sunt nişte măsuri care sunt dictate de obligaţia noastră de a apăra sănătatea oamenilor, de apăra oamenii. Când ai 10.000 de cazuri pe zi, nu poţi să te faci că nu vezi, să laşi să treacă lucrurile aşa cum sunt şi să nu iei măsuri care să protejeze sănătatea şi viaţa oamenilor. Orice măsură pe care o luăm o luăm doar pentru a salva vieţi, doar pentru a reduce numărul românilor care riscă să se infecteze”, a subliniat Ludovic Orban.
Ce a spus premierul despre introducerea de noi restricții
Guvernul pregăteşte hotărârea privind prelungirea stării de alertă şi nu doreşte să ia măsuri care să instituie alte restricţii, a declarat, luni, prim-ministrul Ludovic Orban.
„Ştiţi foarte bine că starea de alertă se instituie pe 30 de zile şi se prelungeşte printr-o hotărâre de guvern pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Pregătim hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă. În ceea ce ne priveşte, nu ne dorim să luăm alte măsuri care să instituie alte restricţii. Vrem ca situaţia să evolueze în bine, ca numărul de infectări să scadă şi, treptat, pe măsură ce scade numărul de infectări, să revenim treptat, treptat la o activitate cât mai aproape de normal”, a afirmat Orban după ce a participat în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterea „Ora prim-ministrului”.
Întrebat despre posibila carantinare a Capitalei, premierul a explicat: „În ceea ce priveşte decizia de carantinare a unor mari oraşe sau a Capitalei, este o decizie mai dificil de luat, pentru că sunt extrem de multe considerente legate de carantină”.
„Noi nu ne dorim să ajungem aici, obiectivul nostru este acela de a stăvili creşterea numărului de cazuri. De altfel, în Bucureşti a existat o tendinţă ascendentă, dar o tendinţă ascendentă care nu s-a încadrat în specificul marilor metropole din alte ţări europene, unde progresia a fost mai degrabă geometrică”, a spus Orban.
Premierul a subliniat că o decizie de carantinare a Bucureştiului este una care se ia de către specialişti în sănătate publică.
„Este o decizie care se ia de specialişti în sănătate publică, de epidemiologi, de infecţionişti şi nu mă hazardez eu să dau o dată”, a precizat el.