„Nu a fost responsabilitatea domnului Arafat pentru constituirea stocurilor strategice. Da, sunt mulțumit, avem o colaborare extrem de bună, este un om prezent, este un om care știe ce e de făcut, un om care, la orice oră din zi sau din noapte îl suni, este prezent, caută soluții, cunoaște foarte bine acest sistem”, a declarat Ludovic Orban la B1 TV.
Vești bune de la Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban a declarat că, în perioada 2021-2030, România va beneficia, prin Fondul de modernizare, de o finanţare din bani europeni estimată la aproximativ 6 miliarde de euro, fondurile urmând a fi destinate, în special, unor investiţii în capacităţi de producere prin cogenerare şi în energie verde regenerabilă.
Şeful Executivului a făcut precizarea la finalul întâlnirii de lucru pe care a avut-o joi la Ministerul Economiei cu ministrul Virgil Popescu şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
„Mai puţin cunoscut este un alt pilon al finanţării, care este extrem de important, acest pilon la finanţării este Fondul de modernizare. În perioada 2021-2030, România va beneficia de o finanţare estimată la aproximativ 6 miliarde de euro pentru finanţarea unor proiecte în mai multe domenii. De unde vin banii, dintr-un procent din certificatele de CO2.
Există 11 ţări din Europa Centrală şi de Est care beneficiază de această formă de finanţare şi beneficiază, practic, de 11% din valoarea certificatelor de CO2, României revenindu-i aproximativ 200 de milioane de certificate, care, estimate la valoarea de piaţă din următorii ani, ne duc la garanţia unei finanţări în valoare de chiar peste 6 miliarde de euro”, a declarat Ludovic Orban.
El a explicat că aceşti bani sunt destinaţi, de regulă, pentru a finanţa cheltuieli de investiţii în două domenii, structurate pe pilonul I şi pilonul II”.
„Pilonul I, care beneficiază de o finanţare de 70% din această sumă, este destinat investiţiilor în capacităţi de producere prin cogenerare, de asemenea, este destinat investiţiilor în energie verde regenerabilă, este destinată investiţiilor, inclusiv în modernizarea reţelelor de transport al energiei termice, de asemenea mai are câteva destinaţii.
În ceea ce priveşte pilonul II, care reprezintă 30% din suma disponibilă pentru România, sunt bani care pot fi utilizaţi pentru capacităţi de producere pe gaz care nu funcţionează în sistem de cogenerare”, a detaliat Orban.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea