„Economia românească are slăbiciuni, are vulnerabilităţi, care trebuie tratate într-o viziune strategică. Primul şi cel mai important lucru îl reprezintă nevoia absolută de dezvoltare a infrastructurii, atât a infrastructurii de transport – autostrăzi, modernizarea căilor ferate, asigurarea navigabilităţii Dunării, investiţiile în aeroporturi şi porturi, atât portul Constanţa, care e o poartă de intrare-ieşire din Europa, cât şi în porturile dunărene. Sunt absolut necesare investiţiile în infrastructura energetică, investiţiile în infrastructura de sănătate, în infrastructura educaţională”, a declarat Ludovic Orban.
România este o ţară care se bazează pe agricultură
Premierul a susținut că România este o ţară care se bazează pe agricultură. În acest context, sectorul are nevoie de „investiţii masive” în sisteme de irigaţii, de combatere a eroziunii solului, a deşertificării, sisteme de drenaj şi alte sisteme aferente managementului apei.
„Este clar că anul acesta, pe lângă criza economică, am fost confruntaţi cu o secetă, în special în zonele unde avem productivitatea cea mai mare a agriculturii – căreia a trebuit să îi facem faţă – iar evoluţia climei ne arată clar că va trebui sa investim în următorii trei-patru ani, astfel încât să putem face faţă pe viitor unei astfel de situaţii.
Sigur, că avem nevoie în agricultură de investiţii mai mari în procesare, de investiţii mai mari în accesul la piaţă şi de o promovare a brandurilor româneşti pe plan internaţional. În ceea ce priveşte dezvoltarea în sectorul energetic, deşi avem resurse, deşi avem mână de lucru calificată, deşi avem experienţă în domeniul energiei, nu fructificăm încă faptul că dispunem de resurse importante şi nu le valorizăm suficient, astfel încât să genereze prosperitate şi confort pentru cetăţenii români”, adăugat Orban.
Digitalizarea trebuie să aibe un rol vital
De asemenea, Orban a subliniat că digitalizarea va trebui să aibă un rol „vital” pentru viitoarea guvernare, astfel încât cetăţenii să beneficieze de servicii rapide.
„În timpul pandemiei, toate produsele şi serviciile pe care le-am oferit – de la IMM Invest, până la şomajul tehnic, până la kurzarbeit şi toate celelalte categorii, certificatul pentru situaţii de urgenţă – toate le-am realizat prin aplicaţii on-line, fără să fie necesară deplasarea omului la ghişeu. Aş putea spune că am trecut de la fax la on-line”, a declarat Orban.
Acesta a subliniat că actuala criză sanitară a generat efecte negative asupra economiei, dar şi-a exprimat convingerea că, până la vaccinarea pe scară largă, respectarea măsurilor de protecţie sanitară poate să asigure o „minimă” normalitate.
„Convingerea mea este că, până la vaccinarea pe scară largă, respectarea măsurilor de protecţie sanitară poate să asigure o minimă normalitate, care să permită funcţionarea economiei în condiţii rezonabile. În toată această perioadă, am avut grijă să tratăm şi criza sanitară. În acelaşi timp, am încercat sa fim permanent atenţi la economie şi, alături de mediul de afaceri, de angajaţii din mediul privat, de toate profesiile liberale, astfel încât să punem umărul pentru a trece împreună criza”, a conchis Orban.