Premierul Ludovic Orban a salutat joi seara atitudinea tuturor preoților care au „îndemnat oamenii la un comportament corect” dar a notat că există încă „din păcate cazuri de negaționiști chiar în sânul bisericii care pur și simplu neagă existența pericolului” reprezentat de Covid-19.
Orban, invitat la Digi 24, i-a „felicitat” pe mitropolitul Moldovei și pe „toți preoții care s-au comportat exemplar în această sărbătoare (a Sf Parascheva)” și „au îndemnat oamenii la un comportament corect”, scrie hotnews.ro.
Dar, „sunt din păcate cazuri de negaționiști chiar în sânul bisericii care pur și simplu neagă existența pericolului” reprezentat de noul coronavirus, iar acest lucru este un „comportament iresponsabil”, a afirmat Orban.
În ceea ce privește decizia autorităților de a permite accesul la moaștele Sf Paraschiva pentru toți credincioșii aflați în Iași, indiferent dacă erau sau nu din județ, Ludovic Orban a afirmat că a fost vorba despre o „decizie operativă” în condițiile în care acolo „erau acolo foarte mulți agitatori de profesie” și „se putea ajunge inclusiv la bătaie, spiritele erau extrem de încinse”.
Pentru următoarea sărbătoare religioasă importantă, Sf Dumitru, premierul a spus că se va discuta cu reprezentanții BOR, astfel încât să nu se organizeze pelerinaje și să participe doar locuitorii din București și Ilfov.
„(…) Nu vom permite aceste pelerinaje cu mijloace de transport și care pot să creeze aglomerații”, a susținut Orban.
Reacția ministrului Vela după scandalul de la Iași
Marcel Vela a explicat că ce s-a întâmplat la Iași „a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera”. Acesta punctează faptul că decizia a fost luată conform legii pentru a se evita ca situația să devină una conflictuală.
„Activitatea Ministerul Afacerilor Interne este una care incumbă şi anumite decizii care se iau în funcţie de situaţia operativă concretă. Şi atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment.
Aşa că, ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru.
Pentru că situaţia era în punctul de a deveni conflictuală şi în altă zonă care nu era de dorit nici de către Minister, nici de către Biserică, dar în mod principal cred că de toată lumea conştientă că orice act de violenţă nu face bine nimănui, s-a luat această decizie operativă. Aşa că nu exista vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii. Activitatea MAI are şi această zonă care se ia în funcţie de situaţiile operative”, a declarat Marcel Vela.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin