Ludovic Orban, anunț despre pensii: guvernul coaliției de dreapta nu renunță la ideea ajustării pensiilor speciale.
Orban a precizat că banii astfel rezultați vor fi redistribuiți către zonele în care este nevoie de finanțare.
Președintele PNL a fost întrebat marți, în cadrul unei conferințe de presă, cum administrează România banii obținuți din tăierea pensiilor speciale.
Ludovic Orban, anunț despre pensii. Banii merg la sănătate și dezvoltare
”Ei sunt redistribuiți acum în acele zone unde e nevoie: de la sănătate, la dezvoltare…”, a explicat Ludovic Orban.
”E normal ca fiecare ministru să susțină o alocare cât mai mare. Problema e că suma e alocată direct. Ministerul Muncii nu pierde bani.
A fost redusă subvenția acordată de stat, acesta e motivul. De asemenea, cu adoptarea ordonanței practic au rezultat niște sume care nu mai erau necesare.
Există o OUG și când obține toate avizele o să fie vizată în Guvern”, a precizat Orban cu privire la sumele tăiate la rectificarea bugetară de la ministerul condus de Raluca Turcan.
”Pensiile speciale vor fi ajustate printr-o legislatie specială, însă ”în limitele mandatului pe care le stabileste Curtea Constituțională”, ce ar trebui să fie adoptată tot în 2022, a declarat, la rândul său, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Bugetul Ministerului Muncii, diminuat cu 3,3 miliarde de lei
În context, trebuie precizat că propunerea de rectificare bugetară pentru Ministerul Muncii prevede diminuarea cu 3,3 miliarde de lei a subvenţiei acordate de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale.
Acest fapt care reflectă creşterea veniturilor colectate din contribuţiile angajaţilor, a scris, luni, pe Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.
”În acest moment, BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale şi de Sănătate, n.r.) nu mai are nevoie de subvenţia de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei.
Creşterea investiţiilor cu 32,4% faţă de perioada similară a anului trecut şi măsurile de susţinere a mediului de afaceri – măsurile pentru angajaţi şi angajatori, flexibilizarea muncii, debirocratizarea, digitalizarea relaţiilor de muncă au avut impact şi asupra pieţei muncii, astfel încât, din ianuarie până acum, s-au înregistrat un număr de 120.000 noi contracte active şi tot atâtea persoane nou intrate pe piaţa muncii”, a precizat Turcan.
Sursa foto: Facebook, Ludovic Orban.