Șeful Guvernului, premierul Ludovic Orban, a declarat joi că Guvernul nu doreşte impunerea unor alte măsuri restrictive, afirmând că se va apela la măsura închiderii unor localităţi numai dacă o va impune situaţia.

“Noi nu vrem să impunem nicio măsură restrictivă. Vom apela la astfel de măsuri numai dacă situaţia va impune şi numai dacă imperativul apărării sănătăţii românilor ne va determina să luăm astfel de decizii. Este mult mai simplu ca oamenii să respecte regulile, indiferent unde se află – la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în spaţii publice, magazine, terase. E mult mai simplu să fie respectate nişte reguli simple, elementare, decât să ajungem în situaţia în care nivelul de răspândire a virusului să ne pună în situaţia de a lua alte decizii care să ducă la noi restricţii”, a declarat Orban, după o şedinţă a conducerii PNL care a avut loc în curtea sediului central al partidului.

Orban a arătat că în perioada următoare nu se ia în calcul redeschiderea restaurantelor.

“Până nu reducem numărul de cazuri, numărul de infectări zilnice este foarte complicat să adoptăm alte măsuri de relaxare”, a explicat Orban.

Starea de alertă, prelungită

Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, că Executivul va adopta proiectul de Hotărâre privind prelungirea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe o perioadă de 30 de zile. Premierul a spus că nu va fi introdusă nicio restricție, dar că va aștepta până ce legea care urmează să fie votată miercuri în Senat privind carantina și izolarea să fie promulgată de președinte și să intre în vigoare înainte de a o reintroduce în Hotărârea Guvernului.

„Acum am vorbit la telefon și în sfârșit am o veste bună, domnule Arafat, stimați colegi. Se pare că s-au înțeles în Comisie și vor finaliza raportul la lege (privind carantina și izolarea – n.red.) și aștept să fiu informat când este convocat plenul pentru a participa la plen ca să susțin proiectul de lege în plen.

Practic, nu introducem nicio restricție nouă (la HG pentru prelungirea stării de alertă – n.red.). Păstrăm același dispozitiv. Singura problemă pe care o avem până să se aprobe legea (privind carantina și izolarea – n.red.) este că va trebui să scoatem din Anexa 3 textul legat de izolare și carantinare și să-l introducem imediat după intrarea în vigoare a legii. O să facem o ședință de Guvern extraordinară.

Avem un oarecare temei legal în legea 55, articolul (5), numai că în decizia CCR există referire la procedurile prin care se realizează deciziile de izolare, carantinare, să nu avem niciun fel de discuție pe tema asta. Prefer să așteptăm votarea legii, promulgarea de către președinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare și imediat să facem o ședință de Guvern pentru a reintroduce în anexa 3 măsura izolării și carantinării”, a declarat Ludovic Orban.