În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, 22 iulie, premierul Ludovic Orban le-a transmis miniştrilor că au doar 9 zile pentru a pune totul în ordine. Miliardele de euro promise României de către Bruxelles depind de viteza cu care Executivul va definitiva toate procedurile.
Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor ca până la 31 iulie, sub coordonarea ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, să definească tipul de proiecte finanţabile în cadrul exerciţiului financiar multianual european 2021-2027, având în vedere că România are garanţia, în urma deciziei Consiliului European, că va beneficia de 80 de miliarde de euro.
„Avem garanţia în urma deciziei Consiliului European că România va beneficia de 80 miliarde de euro, alocări din bugetul UE 2021-2027, de asemenea, alocări din Fondurilor de rezilienţă şi recuperare din cadrul Next Generation EU. De asemenea, mai beneficiem de resurse din programul SURE, care finanţează măsuri active adresate angajaţilor.
Pentru a putea accesa aceste resurse financiare, care reprezintă o şansă uriaşă pentru România, va trebuie să ne mobilizăm la maxim. (…) Sub coordonarea domnului ministru Boloş, până la 31 iulie trebuie să ne definim cu precizie care sunt programele şi categoriile de cheltuieli, de beneficiari, tipul de proiecte finanţabile în cadrul exerciţiului financiar multianual.
Pe 31 iulie să lansăm în dezbatere publică şi să fim pregătiţi să începem negocierile pentru Acordul de parteneriat cu UE, astfel încât să fim pregătiţi, imediat cu începerea anului 2021, să facem toate formalităţile de pregătire a absorbţiei fondurilor”, a declarat Orban, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Klaus Iohannis a venit şi el cu o serie de precizări despre aceste alocări de fonduri
Şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri despre banii alocaţi României de către Bruxelles.
„Este o sumă foarte mare și cu acești bani vom fi în situația nu doar de a relansa economia, ci de a reconstrui România – este o veste foarte foarte bună. Pentru a folosi acești bani este nevoie însă de un plan – un plan solid, aplicat.
Nu a fost prima întâlnire cu această temă. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte și fonduri europene. Pentru a atrage acești bani este nevoie de un plan național, la care lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni.
„Planul este ca și finalizat, se fac ultimele finisaje”, a mai spus Președintele, cu referire la fondurile alocate cadrului financiar-bugetar multianual 2021-2017. „Al doilea pachet este de 34 miliarde euro, destinat revigorării economice și măsurilor de ieșire din criză, de întărire a economiei după șocul provocat de pandemie.
Acești bani trebuie folosiți mai repede – avem la dispoziție doar 6 ani. Până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național pentru acești bani. Trebuie să corelăm planurile astfel încât să atragem cât mai mulți bani posibil și aceștia să aibă un impact cât mai mare în economie”, a explicat şeful statului.