Prezent miercuri în plenul Parlamentului României, premierul Ludovic Orban a oferit detalii importante legate de începutul următorului an şcolar.

“Decizia e foarte clară: pe 14 septembrie începe anul școlar”, a precizat şeful Guvernului.

Totul trebuie făcut în condiţii care să respecte regulile de siguranță sanitară, astfel că am luat decizia de a deschide școala în mod diferențiat în funcție de deciziile de la nivel local. Există trei situații: verde, galbenă şi roșie, a mai precizat premierul Orban.

În funcție de numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile din fiecare comunitate, școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, școala se poate deschide cu jumătate prezență în clasă și jumătate online și acolo unde riscul epidemiologic e mare școala va începe online.

Începerea școlilor presupune o serie de demersuri. În primul rând am constituit un comitet interministerial care pregătește deschiderea anului școlar, coordonat de d-na vicepremier Raluca Turcan. E clar că pentru fiecare mod de începere a școlii trebuie luate măsuri.

Acolo unde începe școala, va fi necesar portul măștii atât pentru cadre didactice, cât și pentru elevi. Acolo unde se poate, să fie montate panouri de plexiglas, a mai transmis Ludovic Orban.

Am alocat resurse pentru cursurile online. Situația am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet și vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor. Fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme online. Va exista acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. Google și Microsoft au pus la dispoziție, gratuit, aceste platforme.

Premierul Orban le-a mai explicat parlamentarilor că a alocat suma necesară pentru achiziția a 250.000 de tablete. Licitația e în curs de derulare și în cursul săptămânii viitoare se va finaliza. În plus, au fost disponibilizate din fondurile europene 125 de milioane euro care vor fi destinați decontării cheltuielilor autorităților locale pentru 200.000 de laptopuri suplimentare, decontării cheltuielilor pentru mijloacele de protecție sanitară, a dezinfectanților și achiziția de cisterne sanitare acolo unde e necesar pentru a asigura apă curentă. Există şi fonduri care vor veni de la Banca Mondială şi din care se vor achiziţiona 74.000 de laptopuri, table interactive și camere web.