Ludovic Orban a subliniat că trebuie crescută atractivitatea acestei specializări prin diferite măsuri iar absolvenții trebuie stimulați în număr cât mai mare pentru a se îndrepta către medicina de familie. Zona menționată de către premier este Craiova.
Declarația lui Ludovic Orban
„Trebuie să creştem atractivitatea acestei specializări de medic de familie prin îmbunătăţirea condiţiilor contractului cu Casa de Asigurări, prin programe de înzestrare a cabinetelor medicilor de familie, prin sisteme de susţinere a medicilor de familie din urbanul mic sau din rural unde nu există.
Să ştiţi că şi în perioada interbelică în România a existat această problemă şi s-au găsit soluţii. Sigur că aceasta este o politică pe termen mediu şi nu poate fi realizată imediat, pentru că realitatea este că în momentul de faţă medicina de familie nu este foarte atractivă pentru mulţi dintre tinerii care intră în rezidenţiat sau dau examenul la finalul perioadei de rezidenţiat”, a transmis Ludovic Orban.
De asemenea, premierul a susținut că trebuie stimulați cât mai mulţi absolvenţi pentru a se îndrepta către medicina de familie. Totuși, Ludovic Orban a spus că s-a decis să finanţeze din fonduri europene 1.000 de asistenţi comunitari, spunând despre aceștia că sunt „un fel de asistenţi medicali”.
„Trebuie să creştem această atractivitate pentru medicii de familie, să dăm nişte stimulente care să determine cât mai mulţi absolvenţi să se îndrepte în această direcţie. Acesta este un program care trebuie aplicat pe o perioadă de 3-6 ani de zile. Oricum noi am luat decizia să finanţăm din fonduri europene 1.000 de asistenţi comunitari, un fel de asistenţi medicali care fie să sprijine activitatea medicilor de familie, iar în cazul în care nu există medici de familie să îndeplinească acolo anumite funcţii la nevoie”, a conchis premierul.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin