Andrei Simion Ijac a fost numit în funcţia de director general adjunct al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Decizia de numire, semnată de premierul Ludovic Orban, a fost publicată joi în Monitorul Oficial.
Andrei Simion Ijac o înlocuieşte în această funcţie pe Irina Lucan Arjoca.
Eliberarea acesteia din funcţia deţinută la ORDA a fost publicată în Monitorul Oficial.
Organ de specialitate în subordinea Guvernului
O.R.D.A este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naționale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiintifică în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe.
Oficiul este coordonat metodologic de Ministrul Culturii, iar finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Oficiului se asigură integral şi distinct de la bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Culturii, ministrul coordonator fiind ordonator principal de credite.
Atribuţiile O.R.D.A. se referă la:
– activitatea de reglementare în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe;
– activitatea registrelor naţionale;
– activitatea de gestiune colectivă;
– activitatea de constatare şi expertiză tehnico-ştiinţifică;
– activitatea de reprezentare internaţională;
– activitatea de informare si instruire.
Scandal pe oamenii numiți de PNL
O.R.D.A. desfaşoară activitati de reprezentare in relatiile cu organizatiile de specialitate similare, inclusiv instituţii şi organisme din Uniunea Europeană, precum şi cu organizaţiile internaţionale la care statul român este parte, în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe.
În plus, O.R.D.A. desfăşoară activităţi de informare privind legislaţia din domeniu, pe cheltuiala proprie, precum si activităţi de instruire, pe cheltuiala celor interesaţi.
În context, trebuie precizat că la nivelul clasei politice s-a stârnit un adevărat scandal legat de ultimele numiri propuse de Guvernul Orban pentru a conduce mai multe instituții publice.
Astfel, liberalii sunt acuzați că au promovat în funcții de conducere persoane care nu au competențele necesare, unicul criteriu de selecție fiind cel politic, mai exact apartenența la PNL sau la cercurile de influență ale liderilor partidului.