Premierul Ludovic Orban a vobit azi despre măsurile care trebuie folosite pentru a putea limita, pe cât posibil, răspândirea coronavirusului.
”Legea dispune măsurile și autoritățile care decid lucruri care țin de epidemie, respectiv cine stabilește măsurile de izolare, măsurile de carantinare, măsurile care privesc tratarea pacienților, fie în spitale, fie în izolare la domiciliu.
Am solicitat direcțiilor de Sănătate Publică, cele care vor avea obligația ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să dispună în baza reglementărilor toate măsurile de protecție sanitară, să fie pregătiți să îşi organizeze bazele de date, să ia toate deciziile care sunt prevăzute în lege şi în actele normative de ordin secundar pentru a dispune măsurile de protecție privitoare la persoanele diagnosticate cu COVID care au ieșit din spital, și anume deciziile de a asigura tratarea la domiciliu, persoanele care sunt diagnosticate să intre în evaluarea medicală care este realizată la nivelul spitalelor COVID.”, a declarat Ludovic Orban.
Ce se întâmplă cu persoanele de contact în anchete epidemiologice
Premierul a mai vorbit și despre ce se întâmplă cu persoanele de contact în anchetele epidemiologice. Potrivit premierului, aceștia vor dispune de măsura izolării la domiciliu.
”În privința persoanelor care sunt persoane de contact în anchetele epidemiologice, să dispună măsura izolării la domiciliu; de asemenea, comandantul acțiunii, șeful Departamentului de Situații de Urgență să pregătească toate măsurile și toate deciziile care se impun, evident ţinând cont de prevederile legii.
Este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare, respectă măsurile prin care este tratat medical și nu pune în pericol sănătatea celorlalți cetățeni.”, a mai adăugat primul ministru.
Sancțiuni pentru cei care nu respectă legea
Șeful Guvernului a mai declarat că persoanele juridice care nu respectă legea ori vor primi amendă ori li se va suspenda sau anula autorizația de funcționare.
”La ora actuală avem sancţiuni, de la amenzi până la posibilitatea de a suspenda sau de a anula autorizații de funcționare pentru entități persoane juridice care nu respectă regulile de protecție sanitară. Sigur că am avut o analiză privitoare la strategia de efectuare a controalelor, în care le-am solicitat să efectueze controale în locurile unde există cel mai mare risc epidemiologic şi de unde avem informări sistematice atât pe baza informărilor prin telverde – există un telverde pus la dispoziția cetățenilor -, cât și prin alte informații pe care le avem de la cetățeni să concentreze acțiunile de control și resursele umane spre acele locuri unde există cele mai mari încălcări.”, a declarat premierul României.
O atenție deosebită pentru transportul în comun
Primul ministru a mai declarat că transportul în comun este atent supravegheat având în vedere că s-au constatat mai multe situații în care focarele se datorau, de fapt, transportului.
”Le-am solicitat o atenție sporită pe transportul public, atât transportul public în localități, cum este transportul cu metroul, transportul cu tramvaiul, cu troleibuzul, cu autobuzul, cât și pe transportul intrajudețean, interjudețean, dar și pe transportul asigurat pentru angajații unor companii, pentru că am constatat, în mai multe situații, că avem niște focare care nu se datorează companiilor și muncii angajaților în companiile respective, ci se datorează modului în care este organizat transportul spre serviciu, de acasă la serviciu și de la serviciu acasă.”, a adăugat Ludovic Orban.
Sursa foto: INQUAM/George Călin