Luni, la finalul şedinţiei Coaliţiei de guvernare, Ludovic Orban a oferit detalii de ultimă oră despre intenţiile autorităţilor referitoare la creşterea alocaţiilor.

“Am stabilit să crească alocaţiile. Următoarea creştere va fi de la 1 ianuarie 2022”

Preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor a declarat că majorarea alocaţiilor pentru copii va avea loc la data de 1 ianuarie 2022, aşa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanţei. În mod normal, acestea ar fi trebuit majorate cu 20% de la 1 iulie, însă guvernanţii au explicat în mod repetat că acest lucru nu este posibil.

“Coaliţia îşi menţine angajamentul de a realiza dublarea alocaţiilor conform legii. Am stabilit să crească alocaţiile. Următoarea creştere va fi de la 1 ianuarie 2022, aşa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanţei care a trecut de Senat şi e în dezbatere la Camera Deputaţilor.

În cazul în care (legea – n.red.) va fi atacată la Curte, Guvernul trebuie să fie pregătit să emită ordonanţă de urgenţă”, a spus liderul liberalilor, luni seara, la finalul şedinţei Coaliţiei de guvernare.

Unde vor merge, în schimb, banii ce nu vor mai fi folosiţi pentru majorarea alocaţiilor la 1 iulie?

Întrebat de jurnalişti despre majorarea care nu va mai avea loc în luna iulie, Ludovic Orban a precizat că bugetul de stat se alcătuieşte pe baza legislaţiei aflate în vigoare, iar banii vor fi alocaţi la rectificarea bugetară spre alte zone unde sunt necesari.

“Banii respectivi cu siguranţă la rectificarea bugetară o să fie alocaţi spre zone unde sunt necesari – cheltuieli în investiţii, sănătate, educaţie.

Menţinem acea majorare care este stabilită prin legea care a fost adoptată în Parlament, a fost etapizată şi vor creşte de la 1 ianuarie 2022, prima tranşă. Urmează să decidem în funcţie de resursele bugetare care va fi ultima tranşă”, a mai declarat Ludovic Orban.

PSD ameninţă Guvernul cu Curtea Constituţională din cauza alocaţiilor

Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, spune că social-democrații vor sesiza CCR dacă alocațiile copiilor nu vor fi majorate cu 20% din iulie, așa cum prevede în prezent legea. Totodată, el a subliniat faptul că PSD-ul s-a obișnuit deja cu declarațiile liberalilor, iar într-un stat normal, un astfel de Guvern “ar pleca acasă”.

“Evident că da (vom sesiza CCR – n.red.). În mod cert, da. Dar ne-am obișnuit cu declarațiile lor… Și Orban a declarat când era prim-ministru: ’Știu că mă obligă legea să cresc pensiile, să dau alocațiile, dar nu o fac’, ceea ce într-un stat normal pleca acasă”, spunea Mihai Tudose săptămâna trecută.

Luna trecută, Ludovic Orban spunea că în coaliția de guvernare „au mai apărut păreri” în sensul creşterii alocaţiilor în luna iulie a acestui an, însă „nu ne permitem”.

„Hai să fim cinstiţi, nu există resurse ca să ne mai permitem încă o creştere a alocaţiei în acest an, dacă vrem să putem să le mai creştem şi la anul. Noi susţinem ca alocaţiile să nu mai crească în 1 iulie, ci de la anul”, declara Ludovic Orban spre finalul lunii mai.

Sursă foto: Dreamstime