Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat marţi că nu cunoaşte în detaliu proiectul care vizează trecerea unei suprafeţe de teren de 46 de hectare de la Romexpo din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ, dar că priveşte cu „ochi favorabili” o dezvoltare imobiliară serioasă, care să se desfăşoare în conformitate cu legea.
„Sigur că sunt anumite instituţii de la nivel guvernamental care vor trebui să dea avize, acorduri, e normal şi e firesc. O dezvoltare imobiliară serioasă, care să aibă viziune – şi aici, să fim cinstiţi, Iulius Mall nu e la prima dezvoltare urbană, are dezvoltări urbane spectaculoase în alte oraşe din România – şi privim cu ochi favorabili, evident.
Ea trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legea şi în conformitate cu toate procedurile care se derulează în astfel de situaţii”, a afirmat Ludovic Orban, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la finalul participării la Topul Naţional al Firmelor 2020.
Un asemenea proiect poate deveni un pol de atracție
El a menţionat că un proiect de dezvoltare, mai ales unul „de această anvergură”, poate să devină „un pol de atracţie, un centru de greutate şi să genereze o îmbunătăţire” a calităţii vieţii.
„Nu cunosc chiar în detaliu proiectul. Sigur că am informaţii legate de proiect. Orice proiect de dezvoltare în Bucureşti, mai ales un proiect de această anvergură, poate fi un proiect care să creeze un pol de atracţie, un centru de greutate şi să genereze o îmbunătăţire a calităţii vieţii, până la urmă.
Dar sigur că el trebuie pus pe baze solide. E nevoie de Primăria Generală a Capitalei, care, evident, trebuie să aprobe documentaţiile urbanistice pentru un astfel de proiect. E nevoie de finanţare şi aici trebuie să vă spun că am înţeles că finanţarea este o finanţare privată.
Nu este o finanţare publică, în care să ceară bani de la buget pentru realizarea acestui proiect. Deci, un proiect cu finanţare privată, în care practic investitorul este cel care riscă să obţină finanţarea pentru dezvoltarea acestui proiect”, a declarat premierul.
Ce se va întâmpla dacă CCR va declara proiectul neconstituțional
Precizările au venit după ce, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a fost întrebat ce va face în cazul în care CCR va declara proiectul de lege ca fiind neconstituţional.
„Eu sunt foarte optimist, în primul rând, dar vă pot spune că, dacă nu se întâmplă nimic mâine, Camera de Comerţ are, în continuare, 33 de ani folosinţa acestui teren.
Ceea ce vedeţi la suprafaţa acestui teren – platformă de beton, clădiri – reprezintă proprietate privată a Romexpo, Romexpo fiind societatea Camerei de Comerţ a României. Deci viaţa merge înainte şi există viaţă şi după decizia de mâine la CCR, tot cu Camera de Comerţ pe această locaţie.
Acel proiect probabil ar trebui repus, împreună cu Guvernul de data aceasta, sub o altă formulă. Nu renunţăm la acel proiect. De fapt, dacă mă întrebaţi pe mine, această lege nici nu ar fi trebuit să ajungă la CCR. Este o decizie a Parlamentului României luată cu un vot, zic eu, covârşitor”, a subliniat Daraban.
Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 de hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.
„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi ‘tunuri imobiliare’. Unul dintre terenurile care vor intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea aici a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputata Cristina Prună, membră în Comisia pentru industrii şi servicii.
Camera Deputaților a adoptat la începutul lunii septembrie proiectul
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 2 septembrie, proiectul care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de 46 de hectare de la Romexpo.
Conform acestui proiect de lege, Camera de Comerţ beneficiază pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo.
Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea