Mai precis, premierul Ludovic Orban a declarat din nou că nu poate accepta ca profesorii și cadrele didactice să refuze predatul online în zonele acolo unde este necesar. Mai mult decât atât, premierul este de părere că refuzul de a preda online este echivalentu cu refuzul de a-și exercita profesia.
În plus, premierul a declarat că, în cazul în care există profesori care din zece ore, predau doar șase, aceștia nu trebuie plătiți pentru cele patru ore.
„Nu pot accepta ideea că sunt cadre didactice care refuză să își exercite profesia, chiar misiunea, un profesor care nu face lecții online, acolo unde e necesar asta, dacă din zece ore face doar șase, pentru patru nu trebuie plătit.”, a declarat Ludovic Orban.
Nu au ce căuta în sistemul de educație
Șeful Guvernului a ținut să menționeze că dacă profesorii refuză să predea online, nu mai au ce căuta în sistemul de educație.
În încheiere, Orban a declarat că un profesor trebuie să se adapteze la modalitatea de transmitere a cunoștințelor și că este un model pentru elevii săi.
”Dacă refuză să predea online, nu mai are ce căuta în sistemul de educație.
Un profesor trebuie să se adapteze, jobul lui e să transmită informații, trebuie să fie un model, dar are obligația să se adapteze la modalitatea de transmitere a acestor cunoștințe.”, a spus premierul.
Ce spunea Monica Anisie la începutul acestui an școlar
În jur de 100.000 de elevi din România vor începe anul școlar 2020-2021 în sistem online, iar ministrul educației, Monica Anisie, spune că 87,7% dintre copii au tablete şi laptori. Unele sunt ale lor, în alte cazuri sunt primite de la autorităţile locale sau inspectoratele judeţene ori chiar de la unităţile de învăţământ care aveau în dotare astfel de dispozitive.
„Pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, în scenariul roşu, trebuie să facă o intervenţie rapidă, iar acolo unde nu se poate, Ministerul Educaţiei va aloca bani pentru a putea fi făcute achiziţiile. Am cerut tuturor inspectoratelor şcolare să înceapă licitaţiile, să avem stocurile de rezervă, pentru ca niciun copil să nu fie pus într-o situaţie dificilă. În perioada stării de urgenţă şi în cea de alertă s-a realizat cu elevii activitatea didactică fie în sistem online sau profesorii au făcut eforturi deosebite şi au dus fişele la copiii care nu aveau posibilităţi online. Sper ca acum să nu se mai întâmple acest lucru”, a spus Monica Anisie, întrebată duminică într-o conferinţă de presă cum vor fi asigurate tabletele pentru ca cei 100.000 de elevi care stau acasă să poată învăţa în sistem online.
Ministrul a mai spus că prin ONAC au fost achiziționate în jur de 82.000 de tablete, care vor începe să fie distribuite în țară de luni.
Ea a precizat că peste 96.000 de cadre didactice din România au efectuat peste vară cursuri de formare pentru a se familiariza cu sistemul online.
„Absolut toate manualele de la absolut toate clasele, în afară de cele opt titluri de la clasa a VIII-a, sunt postate pe site-ul Ministerului Educației, prin urmare le pot avea în format electronic atât profesorii, cât şi elevii”, a mai anunțat Monica Anisie.