Joi, premierul Ludovic Orban s-a întâlnit cu reprezentanţii cadrelor medicale din România, care au luat poziţie faţă de măsurile insuficiente luate de autorităţi pentru a-i proteja şi a le asigura drepturile salariale în această perioadă.
Joi, 12 noiembrie, premierul Ludovic Orban s-a întâlnit cu reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. Şeful Guvernului a preluat revendicările lucrătorilor din sănătate şi a transmis preocuparea Executivului de a găsi soluţii, precum şi aprecierea pentru efortul depus de personalul medical în gestionarea crizei sanitare.
„Premierul Ludovic Orban a primit astăzi o delegaţie din partea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” pentru a-i fi transmise revendicările lucrătorilor din sănătate care au făcut obiectul manifestaţiei de joi. Premierul a transmis preocuparea Guvernului de a găsi soluţii asupra solicitărilor formulate şi a apreciat efortul depus de întreg personalul medical în gestionarea crizei sanitare”, potrivit unei informări de presă a Guvernului.
Circa 100 de membri de sindicat ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” participă, joi, la un miting în Piaţa Victoriei, solicitând Guvernului creşterea măsurilor de siguranţă pentru personalul sanitar şi respectarea prevederilor legale privind salarizarea angajaţilor din sistemul medical. Revendicările cadrelor medicale vizează intervenţii urgente ale Guvernului pentru creşterea siguranţei lucrătorilor din sistemul sanitar, acordarea drepturilor salariale şi recunoaşterea meritelor profesioniştilor din sănătate.
Care sunt toate cerinţele exprimate de reprezentanţii cadrelor medicale?
Astfel, organizaţia sindicală solicită Guvernului adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât acestea să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi infectaţi şi mai ales decedaţi din cauza COVID-19, dar şi asigurarea accesului la toate informaţiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, pentru a putea adopta politici eficiente de protecţie a acestora, scrie Agerpres.
De asemenea, sindicaliştii cer respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie, acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% şi sporul pentru combaterea epidemiei, acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022.
Membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” solicită autorităţilor asigurarea posibilităţii lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază, acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toţi salariaţii din sănătate, reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creşterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuţiei la tratamentul şi îngrijirea pacienţilor, plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază, raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale.