Ludovic Orban are planuri mari pentru România. Deși suntem în plină criză sanitară și financiară, președintele Camerei Deputaților a anunțat că își dorește dezvoltarea industriei aeronautice în România. El a anunțat că a purtat și o serie de discuții în acest context cu conducerea Airbus Helicopters.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a anunțat că a avut o serie de discuții la Palatul Parlamentului, cu conducerea Airbus Helicopters despre dezvoltarea industriei aeronautice în ţara noastră şi oportunitatea unui proiect industrial în domeniu.
Potrivit acestuia, proiectul industrial ar urma să cuprindă atât mentenanța elicopterelor cât și producția acestora, dar și partea de cercetare din domeniu.
„Am discutat astăzi, la Parlament, cu domnul Bruno Even, CEO Airbus Helicopters, şi cu domnul Georges Durdilly, directorul general Airbus Helicopters România, despre dezvoltarea industriei aeronautice în România şi oportunitatea unui proiect industrial care să cuprindă producţia şi mentenanţa de elicoptere, precum şi partea de cercetare şi inovare în domeniu”, a scris Orban, pe Facebook.
Totodată, președintele Camerei Deputaţilor, a mai subliniat faptul că Airbus este un partener tradiţional pentru industria aeronautică românească, în parteneriat cu IAR Braşov şi Turbomecanica Bucureşti fiind dezvoltate mai multe proiecte comune.
„România susţine în continuare acest parteneriat, care pune în valoare potenţialul de dezvoltare locală a unei industrii de vârf”, a adăugat Orban.
Airbus a dezvoltat elicopterul RACER de mare viteză
De menționat este faptul că Airbus, firma cu care își dorește Ludovic Orban o colaborare a reușit să dezvolte un elicopter de mare viteză. Directorul general al Romaero, Radu Popescu anunța în urmă cu câteva zile că cuselajul central al elicopterului experimental de mare viteză RACER, dezvoltat sub coordonarea Airbus Helicopters, a fost finalizat, iar primul zbor va avea loc anul viitor.
„Pentru România, RACER reprezintă în primul rând o dovadă a faptului că inovaţia începe să îşi găsească din nou locul în industria naţională. Este o demonstraţie a capacităţii inginerilor noştri, a capabilităţilor noastre de producţie şi, mai departe, a beneficiilor pe care ni le poate oferi cooperarea la nivel european.
Pentru Romaero, RACER a însemnat şi dezvoltare operaţională, am avut oportunitatea de a ne perfecţiona o capabilitate importantă pe care ne dorim să o punem în valoare şi în continuare. În acest moment, facem ultimele demersuri pentru ca la începutul săptămânii viitoare să trimitem fuselajul în Germania, pentru integrarea celorlalte elemente de structură, urmând să ajungă în scurt timp pentru asamblarea finală în Franţa. Acolo va avea loc şi primul zbor, pe care, conform programului, îl aşteptăm anul viitor”, a afirmat Popescu, pentru Agerpres.
Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu