În opinia premierului Orban, Poliţia de Frontieră s-a aflat în linia întâi în eforturile autorităţilor de a limita răspândirea noului coronavirus.
„Este Ziua Poliţiei de Frontieră Române, a tuturor celor care veghează la graniţele ţării pentru respectarea regimului juridic al trecerii frontierei de stat. Pe lângă gestionarea şi asigurarea fluidităţii traficului de călători şi mijloace de transport prin punctele de trecere a frontierei, acestei structuri de elită îi revine şi dificila misiune, periculoasă uneori, de a preveni şi combate infracţionalitatea transfrontalieră şi migraţia ilegală. În plus, anul acesta, pe fondul pandemiei, Poliţia de Frontieră s-a aflat, practic, în linia întâi în eforturile autorităţilor de a limita răspândirea noului coronavirus. Au fost săptămâni la rând în care poliţiştii de frontieră au lucrat la capacitate maximă pentru a gestiona situaţiile create la unele puncte de trecere în contextul pandemic şi a limita timpii de aşteptare.
Dacă România a reuşit până acum să evite situaţii grave cu care s-au confruntat alte ţări din cauza pandemiei, consider că este şi meritul poliţiştilor de frontieră şi le mulţumesc pentru aceasta „, subliniază Ludovic Orban, conform mesajului transmis de Guvern.
O muncă complexă și solicitantă
Totodată, premierul a subliniat faptul că munca poliţiştilor de frontieră, una „foarte complexă, solicitantă”, implică „pregătire constantă, profesionalism, curaj, integritate morală şi o responsabilitate enormă” faţă de cetăţeni şi faţă de ţară, iar în ultimele luni angajaţii Poliţiei de Frontieră au fost expuşi şi riscului epidemiologic în punctele de trecere aglomerate.
Potrivit acestuia, polițiștii s-au mobilizat exemplar în fața crizei sanitare, iar acest lucru este de apreciat.
” Felicit Poliţia de Frontieră Română şi pe toţi profesioniştii acestei structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru modul exemplar în care s-au mobilizat în contextul crizei sanitare, pentru întreaga lor activitate de securizare a frontierelor terestre, maritime, fluviale şi aeriene ale României la nivelul standardelor de stat membru al UE şi de aspirant la statutul de membru al Spaţiului Schengen, dar şi pentru prezenţa activă la operaţiunile şi exerciţiile comune organizate sub egida Agenţiei Europene Frontex pe toate tipurile de frontieră externă ale UE.
Toate aceste activităţi, eficienţa cu care sunt îndeplinite certifică nivelul ridicat de securizare a frontierelor naţionale, din care aproape două treimi sunt frontiere externe ale Uniunii Europene, contribuind la credibilitatea României în lume”, mai afirmă Orban.