Guvernul liberal promite investiții fără precedent în infrastructura din Moldova, în condițiile în care dispune de fonduri europene record pentru susţinerea acestui tip de proiecte. Moldova va beneficia de ample proiecte de investiții care vor avea un impact major asupra nivelului de dezvoltare al regiunii, a dat asigurări premierul Ludovic Orban.
Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că guvernarea liberală a reușit să finalizeze construcția Tronsonului de Autostradă A7 – varianta ocolitoare Bacău, în condițiile în care, la învestire, acesta se afla la un progres de doar 27%.
”Când am fost învestiți ca Guvern de Parlament, progresul fizic era de 27%. Tot ce vedeți aici s-a realizat de la 27% în anul de guvernare.
”Moldova va primi ceea ce aștepta”
Am rezolvat toate problemele care țineau de acord de mediu. În mandatul Guvernului nostru Comisia Europeană a aprobat finanțarea din fonduri europene finanțarea acestui proiect, tocmai pentru că am reușit să realizăm toate documentațiile în conformitate cu exigențele UE”, a declarat premierul Ludovic Orban, prezent, alături de Președintele Klaus Iohannis și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la inaugurarea variantei ocolitoare a Municipiului Bacău.
”Cu acest prilej vreau să spun limpede că următorii patru ani, și de ce nu, următorii opt ani, vor fi ani în care Moldova va primi ceea ce aștepta de 30 de ani de la cei pe care i-a învestit cu încredere, mă refer la PSD și la ce nu au oferit cei de la PSD moldovenilor.
Moldova va beneficia de ample proiecte de investiții care vor avea un impact major asupra nivelului de dezvoltare al Moldovei, asupra calității vieții, asupra veniturilor locuitorilor din județele Moldovei”, a mai spus premierul.
”Fonduri europene record”
”Dispunem de fonduri europene record pentru susţinerea proiectelor de infrastructură, atât prin intermediul Programului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, prin care în domeniul de transport vom putea atrage între 9,3 şi 17 miliarde de euro, la care se adaugă fondurile de coeziune din actualul Program Operaţional Infrastructură Mare 2021 – 2027 şi din viitorul Program Operaţional de Transport, aproape 8,3 miliarde euro.
Vom investi în infrastructură pentru a recupera decalajele de dezvoltare a reţelelor de transport comparativ cu statele din regiune şi pentru a conecta regiunile istorice între ele, şi mai departe cu marile coridoare europene de transport.
Totul depinde de noi, ca stat, să utilizăm în mod eficient şi responsabil aceste fonduri pentru a face performanţă în infrastructura de transport.
Pentru a ne atinge toate obiectivele la nivel de instituţii publice, trebuie să realizăm şi acele reforme structurale care să ne permită intensificarea ritmului de implementare a acestor proiecte”, a declarat, cu aceeași ocazie, Lucian Bode.